Historicky největší nedobrovolná dražba v ČR

Jedno z největších moravských obchodních center Olomouc City se v pražské aukční síni Sacre Coeur vydražilo za více než 373 miliony korun. Dražbu uskutečnila realitní společnost Naxos. V Česku je prodej tohoto 18 tisíc čtverečních metrů velkého nákupního centra ojedinělý. Uvedla to společnost Naxos.

“Licitace se zúčastnilo šest zájemců, převážně českých investorů. Dražba trvala půlhodinu a licitovalo se velice živě. Celkem bylo 49 příhozů, minimální činil 100 000 korun, ale přihazovalo se i několik milionů,“ říká obchodní ředitel Naxosu Libor Nevšímal. Vítězem dražby se stala velká investiční společnost Mint Investments. „Ta má nyní měsíc na doplacení ceny dosažené vydražením a poté Olomouc City převezme. Pro nájemce, kteří dosud v tomto obchodním centru působí, se tím nic nezmění,“ tvrdí Nevšímal.

Významné obchodně společenské centrum Olomouc City, které zahájilo provoz v roce 2005, je jedním z největších komplexů svého druhu na Moravě. Prodejní plochy pronajímá téměř 70 nájemcům a je obsazeno téměř z 90 procent. Jeho výnos činí zhruba 2,5 milionu eur ročně. „Garantem výborného stavu a atraktivity tohoto centra je společnost DTZ, která komplex spravuje a zajišťuje tak dobrou výnosnost, díky níž je centrum výdělečné a finančně soběstačné. DTZ se stará o veškerý chod centra, od technického servisu až po komunikaci s nájemci. Mimo jiné spravuje i nákupní centrum Královo pole v Brně, Obchodní centrum Šestka na Praze 6 nebo Galerii Butovice na Praze 5,“ uvádí Nevšímal.

Olomouc City nabízí sortiment nejrůznějších značek a služeb, restaurace a kavárny. Návštěvníci mají možnost zábavy na minigolfu nebo v multikině, kterým Olomouc City disponuje jako jediné obchodní centrum v regionu. Centrum sousedí s Globusem, který je dlouhodobě nejúspěšnějším hypermarketem v Olomouci. K výhodám Olomouc City patří podle Nevšímala i to, že jde o poměrně novou nemovitost nacházející se navíc v dobré lokalitě na okraji města u významné rychlostní komunikace směřující do Hradce Králové.