Hlasujte pro nejstatečnější lidský čin

Pomohli lidem ve svém okolí. Zachránili je, nebo jim prodloužili život. Sedmička přináší tři hrdinské příběhy.

Udělali víc, než je běžné. Pomohli cizím lidem i těm, které potkávali denně. Nebyli lhostejní a často museli překonat i vlastní strach. Redakce Sedmičky vybrala tři statečné. Čtenáři mohou vybrat nejsilnější příběh.

1. Jaroslav Šlechta. Daroval kostní dřeň

Dal šanci žít třináctileté školačce, a přesto to nepovažuje za nic výjimečného. Třicetiletý Jaroslav Šlechta z Chlumu u Třeboně daroval kostní dřeň. Jako první na Jindřichohradecku.
Krev chodí dávat už od osmnácti let. Do registru dárců kostní dřeně se přihlásil před devíti lety. „Prostě jsem vyplnil formulář a pak mi odebrali vzorky. To přece nikomu nic neudělá,“ vysvětluje.
Mladému policistovi se ozvali zástupci registru vloni na podzim. „Dostal jsem na rozmyšlenou. Buď podstoupím zákrok v celkové anestézii, nebo odběr stimulovaných kmenových buněk z krevního oběhu,“ vypráví. Druhá varianta mu připadala příliš zdlouhavá, a proto zvolil tradiční odběr na operačním sále. Asi týden po zákroku ho bolela záda. „Není to ale nic ve srovnání s tím, když mi rovnali zlomený nos,“ tvrdí Šlechta a dodává, že pokud bude třeba, daruje kostní dřeň znovu.

2. Romana Bajerová. Pomohla muži na ulici

Neváhala zastavit u muže, který bezvládně ležel obličejem k zemi. „Bylo to letos v srpnu. Jeli jsme s manželem domů a já jsem na parkovišti zahlédla ležícího muže vedle auta. Zastavili jsme a šli se podívat, co se stalo. Muž ležel obličejem dolů. Obrátili jsme ho a začali s oživováním. Střídali jsme se s manželem,“ vypráví sedmatřicetiletá Romana Bajerová z Hradce.
Podle jejích slov nabídla pomoc ještě jedna žena a městský strážník Karel Veselý. V oživování pokračovali až do příjezdu sanitky. Ta přijela, bohužel, bez lékaře. Ten byl na jiném výjezdu. Zanedlouho dorazila druhá posádka s lékařem. V sanitce se muž probral a zdravotníci ho odvezli do nemocnice.
„Myslím si, že jsme neudělali nic zvláštního. Je ale pravda, že před námi prošlo kolem muže nevšímavě několik lidí. Myslím si, že by lidé měli být k sobě všímavější a navzájem si pomoci,“ říká.

3. Radim Šťastný. Zachránil život kolegovi ve službě

Policista Radim Šťastný zachránil ve službě život kolegovi, který zkolaboval. Měli spolu noční službu ve Studené. Parťák si na nevolnost stěžoval už navečer. I proto za volant raději usedl Šťastný. Kolem jedné hodiny ráno zaparkovali na odlehlém místě za Kunžakem, kde dělali kontroly.
„Kolega vyšel z auta ven a za pět minut se vrátil. Ještě otevřel dveře, řekl, že je mu zle a potom se sesunul do auta,“ vzpomíná Šťastný. Muž upadl do bezvědomí, nedýchal a nehybně ležel. Šťastný věděl, že se musí přesvědčit, jestli kolegovi nezapadl jazyk. „Byl v křeči, nešla mu otevřít ústa. Nakonec jsem to dokázal a vytáhl zapadlý jazyk,“ líčí. Muž se probral a vůbec netušil, co se stalo. Poté ho odvezla sanita do nemocnice. Za týden se mohl opět vrátit do práce. „Nebyl čas o něčem přemýšlet,“ uzavírá Šťastný.
Ne všechny hrdinské činy se dostanou na veřejnost. Můžete to změnit. Znáte-li takový příběh, ozvěte se redakci.