Hledám gauč k přespání. Zn.: zadarmo

Nabídnout svůj gauč turistům a přespávat pro změnu na cizích. Tak funguje moderní způsob cestování, který se zalíbil i Tomáši Hláskovi z Třeboně.

Zaregistruje se na www.couchsurfing.com a zapíchne špendlík do místa, kam by se chtěl podívat. Tomáš Hlásek ale neplatí za nocleh. Přespává na gaučích cizích lidí. Turistům nabízí na oplátku svoji pohovku. Netradiční způsob cestování zvaný couchsurfing využívají mladí i staří z celého světa.
Když se dvaadvacetiletý student chemie Tomáš Hlásek doslechl o netradičním způsobu cestování od svých známých, vydal se na velké setkání „surfařů“ v Praze na Letné. „Sešlo se tam asi padesát lidí z různých zemí. Slyšel jsem jejich vyprávění a rozhodl se do toho jít taky,“ líčí.

Od vyplnění profilu na webu nebylo k prvnímu výletu daleko. „S přítelkyní jsme vyrazili třeba do Švýcarska, do města St. Gallen. Člověk, u kterého jsme spali, nás tam provedl. I když to nepatří mezi povinnosti hostitele je fakt, že nikdo vám o místě neřekne víc, než ten, kdo v něm bydlí,“ tvrdí.
Svůj vlastní gauč začal nabízet, až když se přestěhoval do většího bytu. A hned se začali hrnout zájemci. Hláskovou první návštěvou byli dva Nizozemci. Třeboň navštívili během loňského festivalu animovaných filmů AniFest.

„Znal jsem se s nimi už z dřívějška. Nechci si pustit do bytu úplně cizí lidi,“ připouští, že takové pozvání hostů nemusí být vždy bezpečné.

Na jeho gauči už ale přespali i turisté ze Španělska a Francie. „Také jsem je po Třeboni provedl, přijeli hlavně za památkami. Nechyběla ani návštěva pivovaru,“ uzavírá couchsurfer.