Hodiny přeřídí signál. Orloj je výjimkou

Pro někoho je přechod zimního času na letní noční můrou, pro jiného vítané prodloužení jarního dne. Mění se v noci na 28. března.

V téměř celé Evropě začne poslední březnovou neděli platit letní čas. Také v Česku si lidé každoročně od roku 1979 přeřizují hodiny, a to o šedesát minut dopředu.

Doby, kdy montéři hodinářských firem od čtvrtka do pondělí objížděli všechny pražské hodiny, jsou ale pryč. Čas, až na výjimky, v hlavním městě řídí elektronika.

„Díky signálu se hodiny na jaře samy posunou vpřed a na podzim se na hodinu zastaví,“ vysvětluje Karel Žbánek z hodinářské firmy Hainz, která pečuje o zhruba šedesát věžních hodin v metropoli.

Výjimky pod dohledem

V posledních dvaceti letech byla většina hodin na pražských věžích opravená. Dostaly nenápadné krabičky s elektronickým zařízením, které se stará o to, aby ukazovaly přesný čas.

Stále jsou však mezi nimi výjimky a některé je nutné přeřizovat ručně. Jsou to například hodiny na nemocnici na Karlově náměstí, v holešovickém přístavu a také staroměstský orloj. Na ten už 144 let dohlíží rodinná firma Hainzů.

Orlojník řídí i apoštoly

Do království orlojníků se vchází nenápadnými železnými vrátky ve věži Staroměstské radnice. Tikot orloje odměřuje čas už šest set let. Žádný jiný pražský hodinový stroj není tak citlivý na seřízení.

Příčinou jsou třeba extrémní klimatické podmínky. Kromě prachu čelí i velkým změnám teplot, které na jižní fasádě Staroměstské radnice denně kolísají i o desítky stupňů.

„Venku mrzne, přijde obleva, zafouká teplý vítr a na stroji se začne srážet voda,“ vysvětluje změny orlojník Petr Skála.

Jeden šroubek

Orloj chodí kontrolovat minimálně jednou týdně. Mechanické zařízení není tak přesné jako moderní atomové hodiny, a proto ho musí pravidelně seřizovat.

„Turisté z toho mají ujímání, když jde orloj o dvacet vteřin později,“ podotýká Karel Žbánek z firmy Hainz.

Samotný orloj přitom není nutné nastavovat na letní a zimní čas. Jde totiž o astroláb, tedy historický astronomický přístroj, který ukazuje pohyby Slunce a Měsíce.

Orlojník přeřizuje čas na dvou pomocných hodinových strojích a především na zařízení, které řídí chod dvanácti apoštolů. „Apoštolové chodí od devíti do devíti, změnu představuje jeden šroubek a pět minut práce,“ říká orlojník Skála.