Holčičku nebo kluka? Evropský zákaz obcházejí budoucí rodiče v USA

Zkumavky.

Zkumavky. Zdroj: CTK

Ne každému páru, který se snaží o miminko je úplně jedno, jestli se mu narodí holka nebo kluk. Kromě babských a vědecky neprokázaných receptů na to, jak ovlivnit pohlaví svého potomka existuje jediná cesta.

A ta vede přes kliniky asistované reprodukce. Jen tam dokáží lékaři z oplodněných vajíček zjistit, jakého bude dítě pohlaví. Vajíčka, která z tohoto pohledu vyhovují pak vloží do těla nastávající matky. Tato procedura je ovšem v mnohých zemích zakázána.

Nyní se ukazuje, že některé z párů neváhají kvůli vysněnému pohlaví potomka letět až na některou z amerických klinik, kde podobný zákaz o selekci pohlaví neexistuje. Veřejně tuto službu nabízí zhruba polovina z těchto klinik.

Například doktor Jeffrey Steinberg, který ordinuje v New Yorku připustil, že jen u něj zákrok podstupuje ročně zhruba 40 britských párů. Lékař tvrdí, že New York je jen zhruba osm hodin letu z většiny území Evropy, takže kdo má prostředky a záleží mu na pohlaví plánovaného dítěte, tak má možnost, jak jej zajistit. Že se mezi pacienty v Americe občas vyskytne i pár z naší země je přitom pravděpodobné. Podle webu kliniky, na které doktor Steinberg pracuje, již zařízení pomohlo pacientům ze 147 různých národů.

A možnost volby pohlaví nemají ani rodiče v České republice. Velmi vzácnou a ojedinělou vyjímkou jsou případy, kdy by mohla rodička porodit dítě, jehož pohlaví je výrazně více ohroženo některou z genetických vad. Existují totiž choroby, které přenášejí ženy ve svém genetickém kódu, avšak postihují pouze muže a naopak. U chlapců mezi taková postižení patří mentální i svalové poruchy a krvácivost, u holčiček poruchy pigmentace.

Nezbývá než doufat, že v Evropě si rodiče své děti nepořizují jako módní doplněk nebo model auta podle barvy karoserie, a obdobné výlety jsou jen záležitostí hrstky jedinců. Ostatně příroda prozatím drží populační poměr stále stejný. Na 100 děvčat se rodí v průměru 105 chlapců.