Holubáři versus Famfuláci... Sousedská rivalita ztratila na síle

Žďár a Nové Město dělí jedenáct kilometrů. Dříve mezi městy bývala i „propast“. Kvůli nemocnici a politickému rozhodnutí povýšit malý Žďár.

Kdy konečně ve Žďáře postaví porodnici, aby další mohli mít tohle město v občance jako rodné? Přesně tuhle otázku dostalo trio žďárských hokejových mistrů světa v jednom z rozhovorů během květnového šampionátu. Petr Koukal odpovědí Žďárské potěšil a Novoměstské poškádlil.

„My jezdíme rodit na předměstí,“ opáčil vysmátý útočník. I on totiž patří do velké rodiny Žďáráků, kteří se narodili za humny v Novém Městě na Moravě.

Rivalita mezi oběma městy, třiadvacetitisícovým Žďárem a desetitisícovým Novým Městem není v posledních letech tolik cítit, shodují se lidé oslovení Sedmičkou. Nevznikají kvůli tomu fankluby na sociální síti Facebook, jako je tomu třeba mezi Pardubicemi a Hradcem Králové.

Přesto tu sousedská rivalita už dlouhé roky je. A lidová tvořivost oběma městům přišila několik náhradních názvů. Pro Žďár se vžilo označení Šakalov, protože je odsud daleko do větších center. A také je to podle škarohlídů město, kde vždycky prší a padá mlha, když všude jinde je krásně slunečno. Svého času se prý šířil i výraz Ptákojedy (Ptákohryzy), což odkazovalo na jeden skandál vysoce postaveného místního funkcionáře.

A jiní dali Žďárákům nálepku Holubáři. „Hodně lidí tady chovalo holuby, a Žďáráci od nich měli špinavé střechy,“ přibližuje dosluhující žďárský starosta Jaromír Brychta. Jeho rodina žije ve městě téměř sto let.

Famfuláci mají na radnici původem Šakalku

„V sedmdesátých letech, když jsem se učil na chiraňáckém učilišti, jsem rivalitu hodně cítil, říkali mi Šakal z Šakalova. Ale co starostuji, tak necítím, že by tu nějaká velká rivalita byla,“ vzpomíná Jaromír Brychta

Brychta přidává jednu zajímavost. O tom, že Novému Městu vládne Zdeňka Marková, původem ze Žďáru.
„Pan Brychta mi to vždycky obvykle v tu nejméně vhodnou příležitost připomínal,“ usmívá se Marková. „Ale já už žiju delší část života v Novém Městě, vdala jsem se sem v dvaadvaceti letech do tradiční rodiny. Občas mi to ze starousedlíků někdo připomene,“ vybavuje si končící starostka.

Přes třicet let tak už patří mezi Famfuláky, jak se Novoměstským nejčastěji říká. „Název patrně vznikl z toho, že má Nové Město ve znaku dva vinařské nože se zlatými střenkami, zvané také famfule,“ vysvětluje historik Stanislav Mikule a dodává: „Nikde ale není doloženo, kdy to označení vzniklo.“

Paradoxní je, že Žďár má famfule ve znaku taky, ovšem v menším provedení v jedné čtvrtině štítu. Další používají výraz Tupohlavy, což prý odkazuje na nevalnou úroveň místního školství. Spousta lidí mezi oběma městy pendluje za prací nebo do školy.

Terčem narážek je nemocnice

Ale největším předmětem sporu je obvykle novoměstská nemocnice, založená ve čtyřicátých letech minulého století. Tohle nemohou někteří Žďárští dodnes překousnout tak, jako dřív Novoměstští těžce nesli, že do té doby malý a nevýznamný Žďár začal po druhé světové válce přenesením okresu a založením Žďárských strojíren a sléváren bobtnat. Doteď je Žďár jediným takhle velkým okresním městem, které nemá svoji nemocnici.

„Každé město si žije svým životem a přitom jsou na sobě obě trochu závislá. Navzájem se doplňují a ta jedenáctikilometrová vzdálenost se pořád zmenšuje a to ve všech směrech. Soutěživost a občasné přetahování mezi městy cítit je, což je dobře a motivace je hned na světě,“ myslí si novoměstská novinářka Veronika Klapačová, zástupkyně mladé generace, která obě města dobře zná.

Víc než o rivalitu a nevraživost jde v poslední době spíš o hecování. Lidé z obou měst dobře vědí, že jedno druhému vzhledem ke krajskému uspořádání nadřazené není.

Holubáři a Famfuláci jsou si zase rovni.

CO SI MŮŽOU ZÁVIDĚT

- Žďáráci můžou Novému Městu závidět okresní nemocnici s porodnicí.

- Novoměstským chybí výrazné památky, zámecký (klášterní) areál a zelenohorský kostel ničím vyvážit nemůžou.

- Zatímco Nové Město patří do velkého evropského sdružení Nových Měst, Žďáru podobná aktivita chybí, i když je míst ze stejným názvem víc než dost.

- Nové Město má sjezdovku i slavný běžkařský a biatlonový areál, Žďárští se můžou pochlubit alespon skvěle upravenými stopami na běžky.

- Města se navzájem přetahují o slavné rodáky, patrně nejvíc o Martinu Sáblíkovou, která se ráda hlásí k oběma stranám. V Novém Městě se narodila, vystudovala tam gymnázium a také tam často trénuje, protože domovský Žďár jí takové podmínky nedokázal nabídnout.