Honeywell v Brně otevírá laboratoře za 10 milionů dolarů

Honeywell, Brno

Honeywell, Brno Zdroj: Honeywell

Nadnárodní technologický obr Honeywell otevře v Brně celkem osm nových výzkumných a vývojových laboratoří. Tři z nich začínají fungovat už nyní a zbylých pět má být uvedeno do provozu během několika následujících měsíců. Honeywell do této aktivity investuje 10 milionů dolarů a vytvoří tři stovky nových pracovních míst. Brno se zároveň stává největší výzkumným centrem Honeywellu v Evropě.

Nové prostory mají rozlohu 1300 metrů čtverečních a výzkum z nich má podpořit hlavní obory, ve kterých Honeywell podniká – technologie pro letectví a automatizaci a řízení. Společnost chce zaměstnat především softwarové odborníky, systémové, strojní a elektro inženýry.

Brněnské vývojové centrum Honeywellu vzniklo v roce 2003, o tři roky později bylo integrováno do Honeywell Technology Solutions. Firma v následujících letech prostory postupně rozšiřovala. Nyní v moravské metropoli pracuje přes 1500 inženýrů a prostory mají celkovou rozlohu 33 tisíc metrů čtverečních. Brněnské centrum registruje přes 50 patentů a kolem 900 objevů.

Přísun lidí z VUT

Součástí nových laboratoří bude takzvaná anténní komora. V ní se budou zkoumat a testovat věci typu dosahu a spolehlivosti mobilního a bezdrátového signálu, bezpečné směrování elektromagnetického záření, termostaty ovládané chytrým telefonem či zařízení ovládaná hlasem.

Bezodrazová komora pak bude sloužit k testování rušivého záření elektronických přístrojů. Tento výzkum by měl řešit věci jako rušení mobilních telefonů systémů letadel a další vzájemná rušení různých zařízení. Jinými slovy, aby se mobil nerušil s rádiem a aby v letadle šlo třeba telefonovat.

Honeywell v Brně.Honeywell v Brně. | Jan Sedlak

„Honeywell se nyní řadí mezi nejvýznamnější zaměstnavatele nejenom v Brně, ale v celém regionu,“ sdělil hejtman jihomoravského kraje Michal Hašek. Ten zároveň oznámil, že Brno opět získalo prostředky z Evropské unie na „lákání“ nových vědců. Celý kraj se dlouhodobě snaží rozvoj IT a dalších moderních technologií podporovat (třeba skrze JIC) a aktuálně řeší nové strategie a plány.

„Asi 70 procent našich zaměstnanců jsou absolventi této techniky,“ říká ředitel brněnského Honeywellu Jiří Tomíček. Podle zástupců VUT pak rozvoj technologií v regionu zvyšuje zájem studentů o technické obory. VUT s Honeywellem pracuje na několika projektech, jež zadává třeba Technologická agentura ČR.

Navádění letadel a systémy pro formule

Brněnský Honeywell má na svém kontě několik vyvinutých technologií, které považuje za klíčové. Patří mezi ně třeba simulátor kokpitu letadla. Skrze něj Honeywell testuje nové technologie, které se následně nasazují do samotných letadel. Na Moravě se vyvíjí také systém řízení letového provozu (I4D), který umí přesně zaměřovat polohu letadla a hlásit jeho průlety „waypointy“.

Do stejné kategorie spadá také globální informační síť o počasí nazvaná WINN. Tento systém pomocí různých zdrojů sbírá data o počasí, zpracovává je v datovém centrum a následně je prezentuje v grafické podobě, což se opět využívá v letecké dopravě. Brno dělá rovněž na systému SmartPath, který využívá satelitní data a používá se pro bezpečné přistávání letadel. Nově se zde pracuje i na systémech pro formuli 1.

Do technologií Honeywellu ve velkém promlouvají rovněž mobilní technologie, které se hodně využívají zejména v automatizaci. Firma pracuje také na věcech typu chytré termostaty, jež s chytrými technologiemi spolupracují. V Brně se v této oblasti internetu věcí a propojených domácností pracuje na službě API Total Connect Comfort sloužící pro cloudový portál Connected Homes.