Horami se proženou lyžníci i psí spřežení

Orlické hory slibují zajímavou podívanou – návrat o sto let zpátky a jeden z nejtěžších závodů musherů.

Olešnice v Orlických horách Lyžařské vášni propadli už jeho otec a děd. Karel Nádeník je následuje a od loňska je dokonce prvním českým mistrem ve slalomu na historických lyžích. I další nadšenci teď sundávají z půd staré dřevěné lyže a šněrovací boty. V sobotu 21. ledna vyrazí na výlet do časů průkopníků lyžování – na druhé mezinárodní mistrovství České republiky v historickém lyžování v Orlických horách.

„Jde o největší závody v Čechách na starých dřevěných lyžích ,jasankách‘. Závodníci se prohánějí po sjezdovce v dobovém oblečení a s dobovým vybavením,“ vysvětluje ředitel závodů Michal Martínek.

Organizátoři se inspirovali v Alpách, kde se podobné lyžařské klání s nádechem nostalgie těší velké oblibě. „Osm našich závodníků nás minulý víkend reprezentovalo na mistrovství světa v rakouském Leogangu, takže nejde pouze o nějakou spanilou jízdu,“ upozorňuje Martínek.

V areálu u chaty Juráška v Olešnici v Orlických horách se bude závodit ve dvoukolovém slalomu a ve skocích na lyžích. Jízda na jasánkách přitom vyžaduje značný um. Kvůli vázání a botám nelze spoléhat na pevné vedení lyží, hlavně v hlubším a těžkém sněhu.

Dobové oblečení vítáno

„Přestože původní jasanky ctí telemarkový tvar, je třeba více zatěžovat při oblouku vnější lyži a udržovat trochu nejistý předozadní balanc, aby vás náhlé zaříznutí lyží nekatapultovalo šipkou vpřed.
Slalomovým tyčím je lépe se raději těsně vyhnout,“ radí Nádeník.

Jeho rodina pochází z podhůří Jizerských hor. Už jeho děd byl velkým průkopníkem lyžování. Doufám, že mu na mistrovství republiky neudělám ostudu,“ říká lyžař. V jeho historickém kompletu
nechybí dědova šála.

„Bohužel, dědovy lyže z tvrdého a pružného hikorového dřeva i lyžařské boty firmy Baťa jsme vyhodili. Ale mám otcovy velmi letité pohory a lyže z jasanového dřeva z první republiky s bambusovými holemi. Od sběratele starožitností jsem pak nedávno koupil další jasanky z padesátých let minulého století,“ dodává Nádeník.

V dobovém oblečení mohou přijít i diváci. Vstupné ani startovné se neplatí. Vloni se sešlo pětašedesát závodníků od šesti do třiasedmdesáti let z Česka, Slovinska a Německa a na pět set návštěvníků. Letos se jich očekává ještě víc.

Občerstvení bude na horské chatě a v ledovém baru. Na programu je také amatérský slalomový závod ve znovuobjeveném telemarkovém stylu na nejmodernějších lyžích a závěrečné překvapení. Celý den bude přístupné ledové kluziště a v osm večer zahraje islandskou a dobovou hudbu kapela Žůžo Band.

Zajímavou podívanou slibuje také šestnáctý ročník Šediváčkova longu v Deštném v Orlických horách. Je nejdelším závodem psích spřežení v Česku a jedním z nejtěžších v Evropě.

Nocleh na sněhu

„Čtyřetapový závod po hřebenech Orlických hor s jedním povinným bivakem je extrémní délkou i převýšením. Spřežení během všech etap nastoupají více než sedm tisíc metrů,“ upozorňuje pořadatel Pavel Kučera.

Závod začíná i končí v Jedlové. Slavnostnímu zahájení 24. ledna předchází odpolední zábavný program pro děti. Na první etapu 240 kilometrů dlouhé trati se závodníci vydají druhý den dopoledne.

Na Šediváčkův long jezdí desítky závodníků ze dvanácti evropských států. Od roku 2002 je jedním ze série čtyř extrémních závodů psích spřežení o titul Iron Sled Dog Man. Ostatní tři závody prestižní série se konají v alpských zemích. Horami se proženou lyžníci i psí spřežení o titul Iron Sled Dog Man. Ostatní tři závody prestižní série se konají v alpských zemích.

PROGRAM

Mistrovství republiky v historickém lyžování, 21. ledna v Olešnici v Orlických horách.

• 10.30 slalom
• 14.00 telemarkový závod
• 15.30 skoky

Šediváčkův long, 25. ledna

• 10.00 start u penzionu Kristýna v Jedlové
• 20.00 Musherbál
• 26.1. v 10.00 start 2. etapy, noční dojezdy k penzionu Kristýna.
• 27.1. od 12.00 start 3. etapy s dojezdem na bivak v Orlickém Záhoří.
• 28.1. od 7.00 start 4. etapy s dojezdem na Jedlovou, v 15.00 vyhlášení výsledků.