Hotelový trh v Praze vykazuje v roce 2012 známky oživení

V prvních čtyřech měsících roku 2012 vykázaly pražské hotely podle žebříčku STR Global téměř 18procentní meziroční nárůst příjmů z ubytování, především díky rostoucí obsazenosti. Zatímco v roce 2010 se pohybovala na úrovni 62 %, v roce 2011 vzrostla na 67 % a pro tento rok se očekává další nárůst zhruba na 70 %. Vzhledem k tomu, že na pražském hotelovém trhu panuje silná konkurence, ceny pokojů rostou jen minimálně a v průměru se pohybují okolo 73 eur/noc, uvedla poradenská společnost Jones Lang LaSalle (JLL).

K návštěvníkům pražských hotelů patří především cizinci (80 %), u regionálních hotelových zařízení je poměr opačný (Češi 80 % a cizinci 20 %). V roce 2010 byla Praha oblíbenou turistickou destinací Němců, Rusů, Italů, Britů a Američanů. V roce 2011 se snížil podíl Italů (o 2 %) a Britů (o 14 %) a meziročně vzrostl podíl Němců (o 11 %), Rusů (o 60 %) a Američanů (o 2 %). Vzrůstající návštěvnost vykazují turisté z Asie (Čína a Jižní Korea) a Jižní Ameriky (Brazílie).

„Poslední realitní transakce s pražskými hotelovými nemovitostmi se uskutečnily v roce 2010 (šlo o pětihvězdičkové hotely v centru Prahy InterContinental a Mandarin Oriental). V letošním roce změnil vlastníka karlínský hotel Ibis*, který koupila od irské Quinn Group německá společnost pentahotels,“ dodává Angus Wade, viceprezident Jones Lang LaSalle Hotels EMEA.