Houby cítí čistší vzduch

Mykologové hlásí, že se na Přerovsku zlepšuje životní prostředí.

Přerovsko/ Dobré zprávy přinášejí informace mykologů. Na Přerovsku se v posledních čtyřech letech začaly objevovat houby, které mají rády čisté prostředí. Zato ptáků ubývá. „Nestačí jim čisté ovzduší, potřebují dostatek potravy a místo pro hnízdění. A to je problém,“ řekl ornitolog Jiří Šafránek.

Dobrým ukazatelem stavu životního prostředí jsou houby. „V posledních letech se objevuje čím dál víc liška obecná, která je indikátorem čistoty ovzduší, a čapulka bahenní, která svědčí o čistotě vod. Tyto houby se dřív nevyskytovaly. Naopak čím dál vzácnější jsou pečárky a suchohřib hnědý, které milují špatné prostředí,“ popsal mykolog Jiří Polčák.

Ještě před deseti lety rostlo hodně suchohřibů hnědých. „Ubývá jich, což svědčí o kvalitě ovzduší. Horší to je v blízkém okolí Přerova a Hranic. Tam to bude trvat delší dobu, než se prostředí vyčistí,“ řekl Polčák.

Ornitologové nadšení odborníků přes houby nesdílejí. „Nejvíce ubývá polních druhů ptáků. Neví se proč,“ řekl předseda Moravského ornitologického spolku Šafránek. Ohrožené jsou i jiné druhy. „Hranice jsou jedno z posledních měst, kde žije kavka obecná, ale je ohrožená, protože se opravují domy, kde hnízdí. V Přerově už kavka vyhynula před dvaceti lety,“ upřesnil Šafránek.

Obavy mají ornitologové také o rorýse obecného. „V Hranicích se zateplují domy na sídlišti Hromůvka, kde ve větracích otvorech střech rorýsi hnízdí. Snažíme se domluvit se stavebníky, aby jim nechali volný přílet do střešních prostor,“ podotknul Šafránek.

Rorýsi dřív hnízdívali na půdách, s opravami domů se počet jejich hnízdišť snižuje. „Více se staví, ruší se zahrady, proto ploch pro ptáky ubývá,“ vysvětlil Šafránek.

I když ovzduší na Přerovsku se podle mykologů zlepšuje, přímo v Hranicích se potýkají se zvýšenou prašností. „Na vině je podle odborníků dálkový přenos prachu z Ostravska, doprava a místní továrny. Snížit prašnost se snažíme výsadbou stromů a více čistíme silnice,“ řekl mluvčí hranické radnice Petr Bakovský. Významným počinem, díky kterému se zlepšuje kvalita vody, byla podle něj stavba kanalizace v Drahotuších.

Město prašnost už roky sleduje. „Momentálně chystáme projekt nadstandardního měření, který přijde na deset milionů, z toho devět zaplatí dotace z Evropské unie. Budeme mít dvě měřicí stanice, které budou jezdit po vytipovaných místech ve městě. Do tohoto projektu se zapojí místní znečišťovatelé ovzduší. Informace o aktuální situaci ovzduší v Hranicích pak budou na webových stránkách. Mělo by to začít fungovat v roce 2011,“ uvedla místostarostka Hranic Radka Ondriášová.