HP škrtá, propouští desetitisíce lidí a hraje o budoucnost

Meg Whitmanová, Hewlett-Packard

Meg Whitmanová, Hewlett-Packard Zdroj: profimedia.cz

Šéf Cisca John Chambers nedávno prohlásil, že světový IT trh v několika následujících letech čekají „brutální“ změny a konsolidace velkých hráčů. „Podívejte se na katastrofu v posledních dvou a půl letech, kdy HP a IBM nevykázaly žádný růst tržeb,“ naznačuje Chambers, jinak šéf firmy, která v mnoha ohledech má rovněž co dělat, aby se vyrovnala se změnami a trendy poslední doby.

Chambersovo poukázání prstem na Hewlett-Packard však rozhodně není bezdůvodné. Slavné společnosti už 11 kvartálů po sobě padají tržby. Zisk se sice v poslední době trochu zmátořil, toho ale bylo docíleno zejména nemalými škrty a rozsáhlým propouštěním.

Mnoho neefektivních utrácečů přidělených rozpočtů a „umělců“, za nimiž není vidět příliš práce, ale jež jsou zběhlí v korporátních praktikách a systému a dokážou si rozpočty obhajovat fiskál co fiskál, už dostalo košem a muselo se poroučet. Šéfka HP Meg Whitman od svého nástupu do funkce ke konci roku 2011 oznámila propouštění už 50 tisíc lidí. Neustále mluví o několikaletém plánu obratu, který nakonec přinese ovoce.

Zatím plno důvěry

Investoři Meg Whitman stále věří, i když už svůj plán realizuje třetím rokem a stále je možné slyšet spíše negativní zprávy. Akcie si za poslední rok připsaly růst více než 42 procent a firma se po třech letech propadu začátkem loňského roku na burze opět začala zvedat. Otázkou však je, co je vlastně ten plán Meg Whitman zač?

Příčiny dnešních problémů HP už jsou dnes dobře zdokumentovány. Jmenovitě jde třeba o neslavné krátkodobé angažmá šéfa Léo Apothekera, klesající prodeje počítačů, odepsané miliardy po akvizici EDS (odpis osmi miliard dolarů), předražená koupě britské firmy Autonomy (odpis téměř devíti miliard dolarů), nástup cloudu, komoditizace serverového hardwaru, růst konkurujících mladých firem či třeba neslavný vývoj na trhu s tiskem a tiskárnami. Nepomohly ani škrty dřívějšího šéfa HP a dnešního prezidenta Oraclu Marka Hurda, jež vedly k exodu schopných lidí a utlumení výzkumu a vývoje. Hašteřivé bylo i představenstvo.

Vývoj akcií HP za poslední rok.Vývoj akcií HP za poslední rok.

HP se samozřejmě nemůže proškrtat k lepší budoucnosti, trvající čistku z pera Meg Whitman nicméně lze považovat za nutné odstranění škodlivých nánosů bláta. Zvyšují se marže, to pomáhá zisku a hotovosti na účtech. HP zároveň začalo s odkupem vlastních akcií.

Whitman také začala se zjednodušováním a lepšími vztahy směrem k zákazníkům a partnerům. U HP bývalo poměrně běžným zvykem, že jednotlivé divize navenek nespolupracovaly a v podstatě si i konkurovaly. Ve výsledku tak zákazníci například platili jedné firmě několik různých faktur a utráceli zbytečně moc peněz.

HP v poslední době investovalo do restrukturalizace obchodní činnosti kolem 100 milionů dolarů. Firma přešla z dřívějších těžkopádných systémů na cloudový Salesforce.com, který teď využívá kolem 27 tisíc obchodníků. Ti skrze tuto platformu spolupracují také s dalšími 100 tisíci partnery.

HP investovalo do transformaci obchodu 100 milionů dolarů a přešlo na Salesforce.com

Meg Whitman podle informací z vnitra společnosti běžně pracuje 18 hodin denně a nezastaví se ani o víkendech. Velkou část z tohoto času věnuje právě partnerům, přes které do firmy proudí velká část peněz. Šéfová HP se údajně za poslední rok měla osobně setkat se zástupci zhruba tisíců partnerů. Ti si přístup vesměs pochvalují a mnoho oslovených partnerů mluví o tom, že dělat byznys s HP je stále velice výhodné.

Peníze zpět do výzkumu a vývoje

Vedení HP chce zásluhou propouštění ušetřit až miliardu dolarů ročně, velká část z toho pak má proudit na podporu výzkumu a vývoje, což je oblast, která by v budoucnu měla přinést nové produkty a firmu vrátit směrem k růstu. V tom lze spatřovat podobnost s IBM, která má ve vývoji několik produktů (třeba Watsona), které dnes sice příliš peněz negenerují, v budoucnu by ale na nich mohl byznys celé firmy stát.

Prvním náznakem slibných zítřků je už několik měsíců dostupný projekt Moonshot. Tyto servery, jež se pro část světa vyrábějí ve Foxconnu v Kutné Hoře, namísto tradičních čipů využívají čipy mobilní, což výrazně snižuje spotřebu a zároveň fyzické rozměry. Moonshot je poměrně specifická věc, která prozatím necílí na výraznou masovou produkci, ale spíše k velkým provozovatelům datových center.

Meg Whitman, CEO HPMeg Whitman, CEO HP|Jan Sedlak

U nich chce Hewlett-Packard uspět také v případě nové iniciativy, kterou rozjíždí s tchajwanským Foxconnem. I HP vidí, že se z běžných x86 serverů stává komodita a že byznysu poměrně hodně škodí velké cloudy. Firmy jako Google, Facebook a další si totiž staví vlastní servery a nechávají si je pak levně smontovat třeba právě ve Foxconnu. HP tedy tento servis začíná zajišťovat také.

HP stále vévodí byznysu s běžnými servery, má tržní podíl přesahující 26 procent. Ten ale v posledním kvartále meziročně spadl o dvě procenta.

Meg Whitman chce v době cloudu svojí firmu opřít ještě o další nohu – právě o cloud. Firma už v minulosti s vlastním cloudem vyrukovala, není to však nic, co by na agresivním a konkurenčním trhu způsobilo nějaký zásadní poprask. V příštích dvou letech se proto počítá s investicemi ve výši jedné miliardy dolarů.

Superpočítače, memristory a fotonika

Tomu v HP říkají projekt Helion, jehož výsledkem má být například rozšíření počtu datových center po celém světě na rovných dvacet. HP svojí cloudovou budoucnost spojuje s otevřeným OpenStackem a mimo jiné se zapojilo také do projektu Open Compute Project iniciovaný Facebookem. Cílem Helionu je získat ty firemní zákazníky, kteří stále chtějí mít část serverů vlastních a ty pak spojovat s některými procesy v cloudu veřejném.

Zajímavě s tváří také plány v byznysu se superpočítači (HPC), kde si HP tradičně drží první pozici na trhu před IBM. Nové stroje Apollo 6000 a 8000 mají ambice přinést HCP k běžným zákazníkům. Do jedné serverové skříně (racku) se má vejít kolem 150 serverů a vyšší verze pak přináší chlazení vodou. Možnosti supervýpočtů pak opět mají být k dispozici přes cloud Helion. Podobně, jako to IBM dělá s Watsonem.

Jako ultimátní budoucnost se pak jeví přístroj nazvaný jednoduše The Machine. Ten v sobě kombinuje dlouholetý výzkum HP v oblasti fotoniky a memristorů a tedy i celý pohled na počítače tak, jak je známe dnes. Více v článku na Živě.cz.

I přes tyto pozitivní náznaky nicméně HP musí pracovat s mnoha otazníky. Divize softwaru, od kterých si konkurenti včetně IBM, Dellu či Oraclu slibují budoucí růsty, se v HP na celkových tržbách podílí pouhými třemi procenty. Prodeje úložných zařízení 3PAR se mírně zadrhnul. Co bude s tiskem v době cloudů a chytrých mobilních zařízení? HP chystá vlastní 3D tiskárnu, to zatím ale na masový byznys nevypadá.

A pak jsou tu samozřejmě počítače. HP ztratilo vlivem útoku Lenova pozici největšího světového výrobce a stále nemůže najít jasný recept na to, jak dál. Konec podpory Windows XP sice prodeje jeho přístrojů navýšil o 12 procent, to ale nemusí být dlouhodobá záležitost.

Odpovědí mohou být Chromebooky, jejichž růst je značný. HP je jedna z pěkných ukázek toho, jak si Microsoft se svými tablety Surface naštval partnery a jak partneři sami hledají nové možnosti jinde.