Hrázný: Kdyby nebylo přehrady, v Ostravici by bylo o metr více vody

Pozornost lidí se při povodni obracela k přehradám. „Vydrží?“ ptali se a chodili sledovat, jak se výpustě vodních děl mění v ‚Niagarské vodopády‘.

Největší nádrž v beskydské části Povodí Odry, Šance, velké vodě odolala. Hrázný přehrady Milan Katauer ale zažíval během povodní perné chvilky. Měl plno práce s tím, aby zadržel co nejvíce vody a nepustil ji lidem do údolí, když ještě vydatně pršelo a hladiny řek se zvětšovaly jen ze srážek. Když už ale byla nádrž plná, lidé z širokého okolí začali panikařit.

„Jestli se hráz protrhne, to bude konec,“ řekl například Miroslav Gajda z Frýdku-Místku, který se také přijel podívat na živel přímo na hráz přehrady Šance. V době povodní přijíždělo k hrázi jedno auto za druhým. Podobné to bylo na Morávce, Olešné, Žermanicích. Hrázný byl tak trochu jako romosvod. „Chodili tady lidé, někteří se jen dívali a fotili, ale jiní nadávali. Používali takové ty sprosté výrazy jako fanoušci Baníku Ostrava. ‚To jste to zase pos…., jako v roce 1997,‘ říkali. To zažil už při povodních v roce 1997. „Beru to jako součást práce,“ řekl smířlivě hrázný Katauer.

Byl to boj s časem

Lidé mu vytýkali, že už před dešti nezačali vypouštět z přehrady vodu tak, aby během povodně bylo v nádrži více místa. „Jenže co kdyby povodně vůbec nepřišly a nebyl by dostatek vody do vodovodů? Chápu
ty naštvané, nezlobím se na nikoho, ale vše jsme měli promyšlené. Taky, bohužel, podle předpovědi počasí, neměly být srážky až tak velké. Nakonec se podařilo to, v co jsme doufali. Vodu jsme zadržovali, jak jen dlouho to šlo. Začali jsme vypouštět větší množství až ve chvíli, kdy řeky pod námi začaly klesat, protože déšť ustával,“ dodal hrázný.
Všechny přehrady v okrese byly v pondělí a úterý plné. Šance, Morávka, Olešná, Žermanice. „Byl to boj s časem. Čekali jsme s vypouštěním z přehrad do poslední chvíle, přitom jsme důsledně sledovali předpověd počasí. Máme také model chování řek pod přehradami, což nám při rozhodování pomáhá,“ vysvětloval mluvčí Povodí Odry Čestmír Vlček.
Nebýt přehrady Šance, bylo by na tocích pod ní o metr více vody, což by znamenalo mnohem větší škody. Podobné to je u ostatních přehrad. „Prostor všech přehrad jsme využili na sto procent. Bylo
v nich šedesát milionů kubíků vody,“ dodal Vlček.
Letošní povodeň byla nejhorší od roku 1997. „Tehdy to bylo mnohem horší a dramatičtější,“ řekl hrázný Katauer, který pracuje na přehradě od roku 1989. Bydlí i s rodinou ve služebním bytě přímo u hráze.
„To je zvláště v takových situacích dobré. Dokonce jsem se trochu vyspal,“ řekl Katauer.
Připustil, že od roku 1997 je zkušenější a věděl, co může čekat. „Bál jsem se, že voda unese kus břehu pod hrází. To se tehdy stalo. Letos jen v minimální míře. Tenkrát jsme taky vypouštěli přes dvě stě kubíků za sekundu, teď jen 110,“ doplnil hrázný. Tentokrát byl také daleko klidnější než před třinácti lety. „I teď jsem se bál, ale byl to strach podobný tomu, když člověk nastupuje do letadla. Vždy se může něco stát. V duchu jsem věřil, že to zvládneme,“ dodal hrázný Katauer.

V roce 1997 bylo hůř

Při povodni v roce 1997 voda silně poškodila koryto pod hrází. „Teď jsou škody, ve
srovnání s rokem 1997, minimální,“ dodal Katauer.
Když se tehdy na Moravu a Slezsko přivalila obrovská povodňová voda, byl Katauer na místě, tak jako nyní. „Tehdy jsme se báli, jestli hráz vydrží. Srážek bylo daleko více,“ vypráví Katauer.
Hráz Šance vydržela, i když se teď chystá její generální oprava. „Jde o to, abychom zvýšili bezpečnost pro případ extrémních povodní. To ale neznamená, že teď není přehrada bezpečná. Jedná se o investici do budoucnosti,“ dodal mlučí Povodí Odry Vlček.

Voda spláchla roky práce

Když v roce 1997 vypouštěli vodohospodáři z Šance extrémní množství vody, lidé v údolí kolem řeky museli po výzvě úřadů prchnout do kopců. Důsledky velké vlny z přehrady poznamenaly i Ostravu. To, že se tentokrát opět ukázalo, že přehrady jsou důležité nejen jako zdroj pitné vody, ale také jako nádrž pro zadržování přebytků z dešťů, potvrzují odborníci i laikové. „Bydlím ve Skalici. Ještě kousek a jsme vytopení. Možná to byl právě ten kousek, který zadržela přehrada,“ řekl Vlastimil Hofman.
Někde nepomohla ani přehrada a lidé přišli o majetek. Desítky obyvatel Nošovic, Hodoňovic, Vyšních Lhot a dalších obcí, mají zatopené sklepy a poničené věci v nich. Mají zaplavené zahrady, na kterých roky dřeli. Tři rodiny z Dolních Domaslovic, další v Bukovci postihly sesuvy mokré půdy.