Hrozí českému Amazonu stávka? Někteří zaměstnanci chtějí založit odbory

Zaměstnanci německého Amazonu stávkují

Zaměstnanci německého Amazonu stávkují Zdroj: CTK

Sklad Amazonu
Sklad Amazonu
Sklad Amazonu
Sklad Amazonu
Sklad Amazonu
9
Fotogalerie
Německý odborový svaz Verdi oznámil další stávky v pobočkách amerického internetového obchodu Amazon. Protestní akce by se ale tentokrát mohly podle Verdi uskutečnit nejen v Německu, ale nově i v České republice. Někteří zaměstnanci už se kvůli založení místní odborové organizace obrátili na českou centrálu.

V německém Amazonu probíhají stávky za vyšší mzdy pravidelně. Loňské protesty podle serveru Handelsblatt.com považuje Verdi za úspěch. „Dalšími cíly se mohou stát sklady v Polsku a České republice, kam společnost expandovala naposledy,“ popsal plány Verdi Handelsblatt.

Český Odborový svaz pracovníků obchodu možné stávky v Amazonu nevyloučil. Podle mluvčí svazu Anety Bednářové existuje spolupráce s německými kolegy, zároveň ale upozornila, že v českém Amazonu zatím nikdo nezaložil místní odborovou organizaci. „Už se ale na nás jednotlivě obrátili někteří zaměstnanci firmy, v blízké budoucnosti by tam tedy odbory mohly vzniknout,“ dodala Bednářová pro server E15.cz.

Jak vypadá sklad Amazonu:

Verdi pořádá stávky v německém Amazonu nejčastěji před Vánoci, kdy je nejsilnější provoz. Loni se stávkovalo v šesti z devíti německých distribučních středisek. Internetový gigant výpadky v Německu však nahrazuje jinými zařízeními v Evropě, takže na většinu zákazníků nemají protestní akce žádný dopad.

Svaz Verdi dlouhodobě a zatím neúspěšně žádá, aby zaměstnanci v distribučních centrech dostávali mzdy podle kolektivních smluv pro maloobchod a zásilkový prodej. Amazon nyní na své zaměstnance uplatňuje pravidla pro odvětví logistiky, v němž jsou platy nižší.

V českém Amazonu podle vyjádření mluvčího Karla Taschnera zprostředkovávají komunikaci mezi zaměstnanci s managementem zaměstnanecká fóra. „Respektujeme práva každého z našich pracovníků a razíme politiku otevřených dveří, která motivuje zaměstnance v tom, aby přicházel přímo za vedením s jakýmikoliv komentáři. Věříme, že tato přímá linka komunikace je nejefektivnějším způsobem jak porozumět potřebám zaměstnanců,“ uvedl Taschner.

Drsné podmínky?

Největší internetový obchod světa v minulosti čelil kvůli údajně špatným pracovním podmínkám tvrdé kritice. Například BBC v roce 2013 odvysílala dokument svého reportéra, který se nechal zaměstnat u Amazonu v britském Swansea. Skrytou kamerou natáčel své noční směny, při nichž v obřím skladě nachodil až 17 kilometrů a měl přísné časové limity pro vypořádání každé zásilky.

O údajně drsných pracovních podmínkách loni napsal také deník The New York Times, podle něhož firma například vystavuje své zaměstnance velkému tlaku a prostřednictvím neustálé kontroly je nutí k abnormálnímu pracovnímu nasazení. Šéf společnosti Jeff Bezos informace z článku odmítl. V rozsáhlé reportáži listu The Morning Call z roku 2011 zaměstnanci dokonce hovořili o svém angažmá ve skladě firmy jako o otroctví.

Amazon nedávno oznámil, že letos plánuje vytvořit v Evropě několik tisíc míst. Firma hodlá nabírat další pracovníky také v České republice, kde v roce 2013 otevřela centrum vráceného zboží v Dobrovízi u Prahy a loni v září tam spustila také provoz svého prvního distribučního centra v tuzemsku. Celkem loni Amazon vytvořil v Česku přes 1800 stálých míst. V Polsku firma provozuje celkem tři logistická centra zaměstnávající dohromady šest tisíc lidí.