Hru o Půtovi nechtěli jen tak zahodit

Ochotnický spolek Buřina z Klatov chystá premiéru hry na historické téma.

Krátkou dvacetiminutovou hru o Půtovi Švihovském secvičili ochotníci ze spolku Buřina z Klatov na loňské Dny evropského kulturního dědictví. A sklízeli potlesk. Po odehrání dvacetiminutového představení se ale nikomu z nich nechtělo námět vyhodit, kulisy rozebrat a kostýmy uschovat do skříně. A tak začalo období zkoušení, rozvedení původního námětu. Výsledek mohou diváci posoudit už ve čtvrtek. Od půl šesté večer se Buřina představí v kině Šumava v Klatovech s premiérou Rapsodie o Půtovi Švihovském.

„Zkoušeli jsme intenzivně od ledna. Datum premiéry jsme přitom několikrát změnili s ohledem na další kulturní program ve městě,“ vysvětluje Michaela Jankulárová. V souboru, který působí na scéně už šest let, začínala jako herečka. Pak po Tomáši Javorském převzala vedení souboru. Scénáře ke všem představením si ochotníci z Buřiny píšou sami. Důvody k tomu mají hned dva.

„Jednak chceme, abychom si hry ušili, jak se říká, na tělo. A pak je to jednodušší i z hlediska vyřizování autorských práv,“ vysvětluje Jankulárová. Buřina není pro klatovské publikum žádným nováčkem. Za sebou má hru Tomáše Javorského Sedm křehkých dam. Pak adaptaci hry Astrid Saalbachové Taneční hodina.

Úspěchy hlavně u dětí

Posledním nejpovedenějším kouskem bylo pohádkové pásmo Jak se hloupý Honza zamotal do pohádek. To dosáhlo neuvěřitelného počtu repríz. A právě před dětské publikum a k pohádkovým námětům se ochotníci z Buřiny chtějí vrátit i ve svém dalším plánovaném představení.

„Na podzim chceme mít premiéru dvou třicetiminutových pohádek zaměřených tentokrát na děti z mateřských školek a z prvního stupně základních škol. O jaké konkrétní pohádky půjde, zatím neprozradím,“ říká Jankulárová. „Děti jsou jiné publikum. Komunikujeme s nimi, snažíme se je zapojit do děje. Nemusí jen hodinu sedět a dívat se,“ dodává vedoucí souboru.