Hurikán odhalil pravou hodnotu „bezcenných“ telefonních budek

Telefonních budek v New Yorku si před hurikánem Sandy už nikdo nevšímal.

Telefonních budek v New Yorku si před hurikánem Sandy už nikdo nevšímal. Zdroj: Profimedia

Zatímco jinde v USA bořil hurikán a povodeň domy, obyvatelé New Yorku mají jiné problémy. Některé z moderních výdobytků techniky posledních let vzala bouře Sandy dočasně sebou.

Sociální sítě, navigace i mobilní spojení. To vše a mnohem více je úzce svázáno s věcí, kterou lidé v rozvinutých zemích berou jako naprostou samozřejmost, s elektřinou. Jenže přírodní živel dokázal v nejhustěji zalidněném městě Spojených států během několika hodin připravit o elektřinu miliony lidí.

Území spodní části Manhattanu je dosud kompletně bez elektrické energie. Hurikán zničil i čtvrtinu vysílačů mobilních telefonů. A lidé se museli nové zkušenosti přizpůsobit. Bez mobilního signálu se i z drahých smartphonů staly jen předražené hi-tech zápisníčky telefonních čísel. A navíc s omezenou životností. Alespoň do té doby, než ve městě znovu nahodí proud.

Do popředí zájmu se tak ve městě dostaly již dávno zapomenuté telefonní budky. Mnozí z těch, kteří je v minulých dnech použili, tak činili po mnoha letech, ne-li vůbec poprvé ve svém životě. Deník Huffington Post napsal, že „telefonní budka se stala symbolem skutečnosti, že hurikán poslal obyvatele New Yorku zpět do technologické minulosti“. Situaci okomentoval i technický server Gizmodo, který zveřejnil text s názvem „Telefonní budky jsou po desetileté přestávce konečně k něčemu“.

Oba komentáře poměrně přesně vystihují situaci, ve které se nyní zdejší obyvatelé nacházejí. A to pouhých pár měsíců poté, co místní radnice za podpory místních médií i obyvatel oznámila zkušební proměnu několika telefonních budek na free wifi spoty. Ukazuje se, že původní cíl proměnit 'bezcenné' technologie na něco 'užitečnějšího' může být kontraproduktivní. Dnes se na telefonní hovor pomocí placeného telefonního automatu stojí v New Yorku fronty.

Lidem nechybí ale pouze mobilní komunikace, navigace nebo horká káva a funkční semafory. Zásoby potravin v nefunkčních mrazácích donutily místní k tomu, aby v New Yorku grilovali v ulicích. Problémy s chlazením mají i restaurace a tak některé z nich prodávají tající zásoby a pokrmy z nich výrazně pod cenou, protože jinak by je musely vyhodit. Šikovní obchodníci do svého sortimentu přidali svíčky a baterie. Kupují je i ti, kterým donedávna stačila stáhnutá aplikace v mobilu.

I když si dnes mnoho postižených lidí uvědomuje, že jejich drahé mobilní přístroje se bez elektrické energie a vysílacích stanic mobilního signálu staly jen bezcennými hračkami, je otázkou, zda si tuto zkušenost zapamatují. Nebo za pár měsíců znovu vyvstane otázka, co s bezcennými a zastaralými telefonními budkami?