Hvězdy opavské minizoo

Krajta, potkan, chameleon a straka. I opavská zvířata mají své příběhy.

Každý pochází odjinud, žijí v opavské minizoo, kde je obdivují děti i dospělí. Krajta Oskar, potkan Jarouš, chameleon Maryčka a straka Pepina.

Sprcha pod hadicí

Mezi hady v minizoo patří Oskar k největším. Měří přes tři metry a váží patnáct kilo. Jednou za měsíc slupne hlodavce nebo mražené kuře a bydlí s dalšími dvěma krajtami.
„Krmit je musíme zvlášť. O kořist by se porvali,“ popisuje hadí zvyky hospodářka zoo Jana Paclíková.
Oskar pomáhá postiženým dětem při „smyslové zoo“ a chodí se taky pravidelně mýt. Zpátky trefí sám.
„Teď se byl pod hadicí osprchovat. Zpátky vyrazil sám. Nahoru po schodech a šup do domečku,“ říká Paclíková. Už je i otcem, jeho malé potomky mohou Opavané obdivovat o několik terárií vedle.

Tvář festivalu

Chameleon Maryčka žije v Opavě rok. S parťákem Petrem byli tvářemi loňského ročníku Bezručovy Opavy a už ve slezské metropoli zakotvili natrvalo. Jejich jména nejsou náhodná. Petr se jmenuje po básníkovi Bezručovi a Maryčka podle jeho básně.
Pochutnávají si na moučných červech a cvrčcích a vydrží nehybně stát na větvi i několik hodin. „U kamení bývá Maryčka růžová. V listí zase zezelená,“ zmiňuje Paclíková nejznámější vlastnost chameleona.
Od Petra ji lidé poznají lehce, má na hlavě menší hřebínek. V teráriu pevně objímá větvičky a tváří se neviditelně.
Ani chlup na sobě nemá laboratorní potkan Jarouš. V kleci si bezsrstý hlodavec vybojoval dominantní postavení, a když si na něj někdo moc dovoluje, umí si sjednat pořádek. Že boje o postavení nejsou mezi opavským potkaním společenstvím výjimkou, dokládají malé oděrky na jeho těle. „Bezsrstí potkani mají citlivější kůži. Když se poperou, je to vidět,“ říká Paclíková.
Potkani v minizoo žijí v poměrně velké skupině a nejsou úplně ochočení. Jarouš je otec rodu. Chutná mu zelenina, ovoce i zrní. „Může v podstatě cokoliv. Jen ne slaná a kořeněná jídla,“ líčí Paclíková.

Co se leskne, je moje

Straku Pepinu do minizoo přinesli lidé, kterým vletěla oknem do bytu. Za pár měsíců si ji ošetřovatelé ochočili a je v minizoo velkou atrakcí. Že je straka, nezapře, do zobáku vezme všechno, co se leskne. Mince i šperky. „I když je to zvíře, které je běžně vidět venku, má obrovský úspěch. Je velmi oblíbená,“ povídá o černobílém ptáku s rozčepýřenou hlavičkou a černým zobákem, který lidi v minizoo přivítá hned za branou, Paclíková.