Hyundai brzdí stěžovatelé

Hyundai potřebuje rozšířit továrnu o novou předovkárnu. Naráží na odpor lidí z okolí.

Majitelka bývalého drážního domku ve Vojkovicích Milana Králiková a občanské sdružení Střítež za zdravé životní bojují proti výstavbě nové převodovkárny, kterou potřebuje nošovická automobilka Hyundai pro rozjezd třetí směny. Obávají se dalšího nárůstu kamionové dopravy, neúnosného hluku, zhoršení životního prostředí.
„Chceme převodovkárnu spustit v příštím roce,“ sdělil mluvčí automobilky Hyundai Petr Vaněk. Po otevření této haly chce společnost zvýšit výrobu převodovek z tři sta tisíc na šest set tisíc za rok. Vaněk ale tvrdí, že mezi Nošovicemi a sesterskou továrnou Kia v Žilině, kam Hyundai převodovky vozí, pak projede denně jen o deset kamionů více než dosud.
„Milana Králiková a sdružení Střítěž se odvolávají proti rozhodnutí stavebního úřadu v Dobré, které novou převodovkárnu povolilo. Až dostaneme jejich vyjádření, rozhodneme,“ potvrdila Miluška Jarošová ze stavebního odboru krajského úřadu, který nyní odvolání řeší. Majitelka domu ve Vojkovicích s manželem a střítežské sdružení se brání proti Hyundai řadu let.

Stavba druhé převodovkárny měla začít letos v dubnu a hotova měla být na jaře příštího roku. Termín je kvůli odvolání majitelů domku u nošovického areálu a občanskému sdružení ze Stříteže ohrožený.
V areálu továrny je podle zaměstnance dodavatelské firmy už přitom připravený stavební materiál. „Materiál za několik milionů začne brzy hnít,“ tvrdí muž. Redakce jeho jméno zná, avšak slíbila mu anonymitu. „Nemůžeme stavět, nemáme územní rozhodnutí a stavební povolení. Začneme ihned, jakmile je dostaneme. Je pro nás podstatné, aby příští rok nová hala stála,“ řekl mluvčí automobilky Petr Vaněk.

Nátlak, nebo jednání?

Potvrdil, že stavbu blokují dvě odvolání. „Členové sdružení Střítež za zdravé životní prostředí využili možnosti stát se účastníky řízení, i když Střítež leží od převodovkárny asi jedenáct kilometrů. Určitě vědí, že její provoz bude mít na dopravní situaci v obci minimální vliv,“ uvedl Vaněk. Prohlásil, že jde o nátlak, kterým chce sdružení zastavit přestavbu železniční tratě z Frýdku-Místku do Českého Těšína a znemožnit stavbu silnice, která má odvést nákladní dopravu mimo Střítež.
Modernizaci železnice slíbila vláda, když se Korejci rozhodovali stavět v Nošovicích. Hyundai přitom nemá v úmyslu ji využívat. „Je vyloučené, abychom převodovky a motory převáželi mezi Nošovicemi a Žilinou po této železnici, jak se obávají někteří lidé ze Stříteže a Hnojníka. Nemáme v plánu trať využívat a informovali jsme o tom i ministerstvo dopravy,“ dodal Vaněk. Uvedl, že Hyundai vždy zajímalo pouze železniční napojení z Nošovic přes Dobrou a Frýdek-Místek do Ostravy a dál na západ. Modernizovat trať na Český Těšín nechtěla podle něho automobilka, ale stát.
Členové sdružení se obávají, že rozšíření výroby převodovek na dvojnásobek bude znamenat, že obcí projede mnohem více kamionů, než jak zástupci Hyundaie tvrdí. Chtějí, aby do doby, než bude stát nová silnice, jezdily jinudy než přes Střítež. Hluku z projíždějících kamionů se obávají všichni lidé, kteří bydlí poblíž silnice. „Kamionů tady už tak jezdí strašně moc,“ řekla Alena Šárovská, která bydlí nedaleko silnice.
Také členové sdružení trvali na tom, že jim redakce zaručí anonymitu. Jsou prý pod obrovským tlakem. „Nechceme škodit, jen se bráníme proti dalšímu zhoršení životního prostředí. Tlačí na nás, abychom odvolání stáhli. Vedení obce to již udělalo,“ vysvětloval muž ze Stříteže. Zástupce automobilky Vaněk prohlásil, že s členy sdružení jednal, ale odmítl, že by na ně tlačil. „Navrhovali jsme jim partnerství. Žádali jsme, aby odvolání stáhli. Nabízeli jsme jim pomoc při řešení dopravy ve Stříteži,“ řekl Vaněk.

Hyundai čeká soud

Podle Jiřího Nezhyby z Ekologického právního servisu je postup sdružení i majitelů domku ve Vojkovicích na místě. „Mají právo se odvolat,“ řekl právník Nezhyba. Ekologický právní servis opakovaně upozornil, že automobilka porušuje zákony, třeba tím, že stavěla halu bez povolení. Jeho právníci také podali na Hyundai dvě žaloby, protože automobilka porušila Deklaraci porozumění. Tento dokument podepsali při přípravě stavby továrny zástupci Hyundaie, kraje, ministerstva průmyslu, Ekologického právního servisu a ekologických sdružení. „Jedna žaloba se týká toho, že společnost neudělala terénní úpravy, k nimž se zavázala, druhá se vztahuje k odlučovačům ropných látek,“ dodal Nezhyba.
Majitelé domku ve Vojkovicích se odvolávají mimo jiné kvůli tomu, že jim vadí hluk z projíždějících náklaďáků z Nošovic. Do novin se odmítají vyjadřovat. Odvolali se i proti povolení ke stavbě mimoúrovňové křižovatky pro napojení továrny na silnici R48, která už měla dva roky stát. Státu došly peníze, ale chybí také územní rozhodnutí. Stavební úřad v Dobré ho sice vydal, ale krajský úřad zase zrušil. „Zjistili jsme spoustu pochybení,“ uvedla Miluška Jarošová ze stavebního odboru krajského úřadu.