I Google anektoval Krym. Ale jen pro Rusy

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: reprofoto

Vlády většiny zemí světa neuznávají (ačkoli spíš de iure než de facto) ruskou anexi Krymu. Uznává ji však organizace mocnější než vlády většiny zemí světa - Google. Alespoň napůl.

Google dobře ví, která strana optického kabelu je namazaná. Když spustíte Google Maps a zacílíte na Krym, zobrazí se vám na hranici mezi Rusy obsazeným ukrajinským poloostrovem a zbytkem Ukrajiny, přerušovaná čára. Ta na mapách Googlu označuje „spornou hranici“ (disputed border).

Je to pochopitelné. Obyvatelé Krymu vyhlásili samostatnost (s ambicí připojit se k Ruské federaci) v referendu, jehož platnost ukrajinská vláda neuznává. Západ uznává ukrajinskou vládu, ale neuznává krymské referendum. Naopak Moskva, jejíž postoj k věci je vzhledem k zeměpisu nejméně stejně důležitý jako všechny ostatní názory dohromady, ukrajinskou vládu neuznává, ale uznává krymské referendum. Ani jeden z postojů není přísně logický a řeč mezinárodního práva (podle něhož by Krym měl být nadále ukrajinský) neodpovídá skutečné praxi, v níž poloostrovu vládne Moskva, nikoli Kyjev.

V takové situaci je zcela na místě, že hranice mezi Krymem a zbytek Ukrajiny je vyznačena jako sporná. Až potud je všechno OK. Když však navštívíte ruskou verzi Google Maps, zjistíte, že obě území jsou oddělena plnou čarou, jež označuje běžnou státní hranici.

Jak napsal britský deník The Independent, místopředseda ruské Státní dumy Alexandr Sidjakin pověřil státního cenzora (Federální úřad pro dohled nad masovými sdělovacími prostředky), aby zaručil, že se ruské verze mezinárodních stránek (google.com, wikipedia.org a podobně) o Krymu vyjadřují podle vůle Moskvy.

Hranice Krymu a Ukrajiny - ruská verzeHranice Krymu a Ukrajiny - ruská verzeHranice Krymu a Ukrajiny - ruská verze | Repro Google

Tím vzniká geograficky schizofrenní stav, jejž Google vysvětluje následovně: “V Google Maps děláme všechno, abychom zobrazovali všechny oblasti a všechny jejich rysy objektivně. Kde je to nutné, berou naše mapy v potaz hraniční spory. Kde máme lokální verze, postupujeme při určování pojmenování a hranic podle lokálních pravidel.“

Vysvětlení firmy však je stejně nekonzistentní jako postoje politiků. Kdo navštíví ukrajinskou verzi Google Maps, najde mezi Krymem a zbytkem Ukrajiny přerušovanou čáru. To by znamenalo, že Ukrajina je s někým ve sporu o Krym.

Hranice Krymu a Ukrajiny - mezinárodní verzeHranice Krymu a Ukrajiny - mezinárodní verzeHranice Krymu a Ukrajiny - mezinárodní verze | Repro Google

Ukrajinská ústava ovšem neříká nic o sporu o Krym; mluví o tom, že Krym je ukrajinský a basta. Kdyby Google respektoval lokální pravidla, jak říká jeho citované prohlášení, nemohla by v ukrajinské verzi mapy oddělovat Krym od zbytku Ukrajiny ani sporná, ani jiná státní hranice.

Lže Google proto, že v Rusku očekává lepší byznys než na Ukrajině, nebo proto, že jeho spoluzakladatel Sergej Brin je rodilý Moskvan? V praxi je to úplně jedno - výsledek je stejný.