IBM má procesor s neurony a synapsemi, na hlemýždě ještě nemá

Mnoho firem investuje nemalé peníze do vývoje nové a lepší umělé inteligence. O krůček blíže k opravdové umělé inteligenci je společnost IBM. Její vědci po šesti letech usilovného výzkumu vytvořili první procesor podobný opravdovému mozku, který využívá neuronů propojených synapsemi.

Jak uvedl extremetech.com, výzkumnhíci vytvořili dva procesory, každý s 256 digitálními neurony. Tyto neurony pracují na frekvenci 10 MHz. Na prvním procesoru je vytvořeno 262 144 programovatelných synapsí, což z něj dělá takovou obdobu FPGA.

Zajímavější je ten druhý procesor, který obsahuje 65 356 učících se synapsí. Tyto synapse mohou podle potřeby samy měnit propojení mezi různými neurony, podobně jako v mozku. Každý neuron se může propojit s 255 neurony, takže to je celkem asi 17 miliónů různých kombinací.

Podle slov vědce IBM Dhamendra Modha umožní tyto procesory vysokou míru paralelismu. V blízké budoucnosti se tak možná setkáme s opravdovou umělou inteligencí. Jen je nutno podotknout, že 256 neuronů tvoří zatím poměrně „hloupý mozek“, vždyť hlemýžď má 11000 neuronů.