Igráček slaví pětatřicátiny v muzeu

V Technickém muzeum čeká na Brňany město Igráčků.

Pro mnohá dětská srdce byl v někdejším socialistickém Československu nepostradatelným kamarádem. Zastával mnohá povolání. Začal jako dělník, ale byl také kuchařem, doktorem, policistou i kosmonautem. Dnes slaví úspěch nejen u dětí. A o kom je řeč? Přece o figurce jménem Igráček.

Po letech se na trh opět vrátil legendární geniálně jednoduchý panáček. Při příležitosti znovuuvedení oblíbené hračky někdejšího socialistického Československa na trh a pětatřicátých narozenin figurky přišlo Technické muzeum v Brně s výstavou „Fenomén Igráček“.

Výstava začala v půli října a potrvá do konce tohoto roku. Výstava se zaměřuje na historii legendární postavičky, ale nabídne i pohled na současného Igráčka a nastíní díky fantazii současných vývojářů i toho budoucího.

Expozice nabídne bohatou textovou i fotografickou dokumentaci provázející první krůčky zřejmě nejoblíbenější hračky osmdesátých let. „Výstava věnovaná fenoménu plastové postavičky je další aktivitou, která se vztahuje k letošním pětatřicátým narozeninám původního Igráčka a prvním narozeninám inovované hračky. Fenomén Igráček důkladně dokumentuje minulost a současnost Igráčka a představuje cestu, kterou se bude Igráček v budoucnu ubírat,“ říká Miroslav Kotík, majitel společnosti Efko. Ta přivedla na svět novou generaci.

Přibližně osmicentimetrové postavičky s pohyblivýma rukama, nohama a hlavou se od dob své největší slávy příliš nezměnily. Přibylo otočné zápěstí a na obličeji nos.

Města plná Igráčků

Společnost Efko se na výstavě spolupodílí. Návštěvníkům se tak naskytne možnost prohlédnout si celou maketu města plného Igráčků či formy, v nichž představitelé nejrůznějších profesí vznikají. Velkým lákadlem jsou také kreativní vize vývojářů postaviček. Hračka se vyrábí v Novém Veselí na Vysočině. V současnosti je v českých obchodech devatenáct inovovaných Igráčků představujících různá povolání. Kolekci doplňuje devět nových členů rodiny.

Vybrané profese jsou k dostání v různých variantách, doplněných základním či rozšířeným vybavením. K dispozici je i verze s autem nebo praktickým přenosným kufříkem.

„K vidění na výstavě jsou i první návrhy a původní sady Igráčka, výrobní formy, jednotlivé díly postavičky, velká maketa města, kde jsou inovovaní panáčci z kolekce 2011 a 2012 nebo vitrína plná Igráčků automechaniků. Věříme, že touto výstavou se nám podaří dát nahlédnout pod pokličku zrodu a výroby Igráčka a potěšíme malé i velké nadšence,“ dodává k výstavě Kotík.

Po spuštění výroby v roce 1976 do obchodů zamířily čtyři nové modely Igráčků ročně. Dnes má celá sbírka přibližně padesát různých figurek.

FENOMÉN IGRÁČEK

* Výstava v Technickém muzeu v Brně v Purkyňově ulici potrvá do 31. prosince 2011.
* Prvního Igráčka představujícího zedníka uvedlo družstvo IGRA v roce 1976.
* Oblibu si Igráček získal v 80. letech v zemích východního bloku.
* Předobrazem mu byla německá postavička z kolekce Playmobil. O znovuuvedení Igráčka na hračkářský trh se v září 2010 postaral český výrobce hraček, společnost Efko.
* Muzeum je otevřeno od úterý do neděle od 9 do 17 hodin.

www.technicalmuseum.cz