Indiana ukončuje psací písmo ve školách, soustředí se na klávesnici

ilustrační foto

ilustrační foto

Vývoj naší civilizace procházel v průběhu let různými milníky v oblasti komunikace, měnilo se složení a tvar znaků, slova, kódování a další aspekty komunikace. Mnoho z nás si jistě vzpomíná na začátky školních let, kdy jsme se museli učit co možná nejvíce napodobit oblé tvary písmen české abecedy.

V dnešní době již ale stále rychleji klesá potřeba psaní rukou, s rostoucím rozmachem elektronické komunikace je důležité především psaní na klávesnici. Papírové formuláře pomalu mizí a přesouvají se na internet a do elektronické podoby, vše se postupně mění a psací písmo je neefektivní (kresba znaku vs. stisk klávesy) a špatně přenositelné (každý píše trochu jinak).

Ministerstvo školství ve státě Indiana se rozhodlo, že psací písmo již nebude na veřejných školách povinné a stane se tak pouze volitelnou možností. Mnohem důležitější částí se stane klávesnice a rychlé psaní všemi deseti prsty, které je nutné pro většinu pracovních míst. Přednosti textu zadaného pomocí klávesnice jsou jasné – rychlost zápisu a bezproblémová čitelnost.

K tomu samozřejmě patří snadná dodatečná úprava a další práce s takovým textem. Výhodou je i rychlé učení, takže i dítě dokáže mnohem rychleji vyjádřit své myšlenky, aniž by se muselo zdlouhavě učit ruční zápis znaků. V současné mezifázi, kdy je občas nutné i něco napsat pomocí ruky, není problém tiskací písmo napsat, stále jde o konfiguraci poměrně jednoduchých čar, které dokáže každý nakreslit i po paměti.

Rozhodnutí o výuce psacího písma bude na jednotlivých školách, u většiny se však počítá s postupným přechodem a kombinací obou metod zápisu.