Indie vyrukovala do boje proti ulicím plným výkalů

Krávy požírající odpadky v západoindickém státě Rádžasthán.

Krávy požírající odpadky v západoindickém státě Rádžasthán. Zdroj: Miloslav Hamrik

Indie je známa jako země se zvláštní atmosférou, plná posvátných míst, jiskřivých barev, tržišť i bídy každodenního života. Druhá nejlidnatější země na světě proslula ale i svou špínou a charakteristickým zápachem. To chtějí nyní místní obyvatelé změnit.

Dobrovolníci vyzbrojení bubínky a píšťalkami vyrazili v západoindickém státě Rádžasthán do boje v rámci nové iniciativy, která má zostudit lidi vyměšující na veřejnosti. Informoval o tom zpravodajský server BBC News.

Systém byl spuštěn v pondělí ve 34 vesnicích v okrsku Džundžunu. Čtyř až pětičlenné skupiny lidí tu začnou „křičet, tlouct na bubínky a pískat na píšťalky“, pokud někoho uvidí močit nebo kálet na veřejnosti, řekl BBC člen místní městské rady Ramnivás Džat. Ti, kdo budou přistiženi opakovaně, mohou dostat pokutu, dodal.

Téměř polovina z 1,2 miliardy obyvatel Indie nemá doma toaletu a tělesné potřeby vykonává venku. Plivání, močení i kálení na veřejnosti je v Indii běžně k vidění. Ve venkovských oblastech lidé chodí ven, dokonce i když mají doma záchod, protože jsou na to zvyklí.

 

 

 

Úřady v Džundžunu jsou ale odhodlané tento zvyk změnit. „Téměř 80 procent vesničanů v naší oblasti má doma toalety a my se snažíme zbylých 20 procent motivovat, aby si je také postavili,“ dodal. „Poskytujeme finanční pomoc 9100 rupií (asi 3000 korun) lidem, kteří si chtějí záchod postavit. Nechceme, aby nám káleli venku.“

Krom estetických a společenských důvodů je vyměšování na veřejnosti spojováno s šířením celé řady nemocí jako například cholery, úplavice nebo břišního tyfu a parazitů, jako jsou například tasemnice nebo škrkavky.