Injekci nahradí baňka ze skla

Netradiční terapie jsou v Mladé Boleslavi snadno dostupné.

Moxování, baňkování, turecké rybičky nebo solná jeskyně. Alternativní léčení je populární. Mnoha lidem pomáhá. Skleněné baňky při své práci používá masérka Radoslava Čtyroká. Podle ní je to nejrychlejší způsob, jak člověka zbavit bolesti svalů. Zabývá se také moxováním. „Zjednodušeně to znamená zahřívání akupunkturních drah zapálenou pelyňkovou tyčinkou,“ vysvětlila Čtyroká.
V oblibě jsou solné jeskyně. Ve městě jsou už tři. Jednu z nich vlastní Jiří Volštát. „Navštěvují nás děti z mateřských škol, maminky s dětmi, ale i důchodci. Sůl, která se v jeskyni uvolňuje, působí na dýchací cesty i kožní problémy,“ řekl o účincích jeskyně Volštát. Ta jeho má stěny z nakutaných solných kamenů dovezených z Polska, Pákistánu a Jordánska. Podlahu pokrývá sůl z Mrtvého moře.
Ryby, které pocházejí z Turecka, chová Eva Kolínská. Pomáhají čistit kůži a zároveň ji léčí. „Dokážou odstranit lupénku, ekzémy, hojí i řezné rány po operaci. Ryby oždibují kůži a zároveň vypouštějí sekret, který léčbu podporuje,“ tvrdila Kolínská.

Moxování pelyňkem

Při baňkování je pacientova kůže pod tlakem. Nahřátou nádobku Radoslava Čtyroká přiloží k pokožce. Baňka vtáhne kůži do sebe a místo se prokrví. „Metodu používám na ztuhlé svalstvo, otoky či blokády,“ řekla Čtyroká. Podobně funguje moxování, jen se pracuje s teplem. Masérka na tělo přikládá uhlíky nebo tyčku obsahující pelyněk, kterou zapálí. Teplo nahřívá akupunkturní body a dochází k uvolnění a čištění lymfatického systému. „Moxováním se dají léčit lokální bolesti a také se aktivují orgány,“ řekla Čtyroká.
Masáž baňkami si vyzkoušela Monika Blažková. „V zaměstnání sedím u počítače, tak mám stále ztuhlá záda. Už při odchodu od masérky jsem se cítila mnohem lépe,” řekla s úsměvem Blažková.

Nevhodné pro těhotné

Jsou lidé, kteří tyto masérské metody podstoupit nemohou. „Týká se to klientů s křečovými žilami, u nichž by hrozilo poškození či povytažení žil. Tyto masáže nejsou vhodné ani pro těhotné. Metody lze použít pouze tehdy, je-li potřeba vyvolat porod. Masáž vše urychlí. U lidí s vysokým krevním tlakem se moxování nemůže používat kvůli teplu. Tyčinky tělo zahřejí, a zatíží tak organizmus nemocného,“ vysvětlila Čtyroká.
Solná jeskyně pomáhá nejen lidem s dýchacími problémy, ale i s kožními nemocemi. V jeskyni jim svědčí sůl, která se odpařuje ze stěn. „Na lupénku sůl působí skvěle. I když se její stav nejprve zhorší a kůže zrudne, později dojde k výraznému zlepšení. Klient však musí terapeuta navštěvovat pravidelně. Jinak to nemá smysl,” podotkl Volštát.
Do solné jeskyně chodí Jana Duchková se svým pětiletým synem. „Má astma. Kvůli tomu jsme se dokonce přestěhovali na venkov a na terapie dojíždíme v celém kraji. Pobyt v jeskyni mu svědčí. Lépe se mu dýchá a z jeho plic se neozývá pískání, které nemoc provází. Musíme ale chodit pravidelně. Alespoň jednou za týden,“ řekla Duchková.

Vana s rybami až domů

Lidé, kteří přijdou využít služeb rybek, se umyjí speciálním mýdlem a poté ponoří ruce do akvária. Pro léčbu nohou klienti dostanou speciální vaničku. „Nejprve do ní naliju vodu, která musí den odstát. Poté do ní přendám rybičky, aby se aklimatizovaly, a třetí den může klient přijít,“ vysvětlila Kolínská. Když jde o větší problém, přiveze klientovi vanu i s rybičkami domů.
Primářka kožního oddělení Klaudiánovy nemocnice Marie Štěpánová s rybami zkušenost nemá. „Vím, že je někdo v Boleslavi má, nemám ale pacienta s lupénkou, který to zkoušel. Myslím, že v léčbě lupénky mohou rybičky některým pacientům pomoci. U ostatních diagnóz bych tak optimistická nebyla,“ řekla Štěpánová.