Intel chce do Česka přinést miliardový big data fenomén Cloudera

Intel

Intel Zdroj: CC BY-NC 2.0: Josh Bancroft via Flickr

Intel chce do České republiky přinést technologie a služby mladé společnosti Cloudera, do které největší výrobce čipů před necelým rokem investoval 740 milionů dolarů a učinil z ní tak svojí vůbec největší investici v oblasti datových center. Do Cloudery investoval také Google a další slavné fondy ze Silicon Valley. Celková částka 1,2 miliardy dolarů společnost ocenila na více než čtyři miliardy.

Cloudera chce poslední várku investic využít mimo jiné na expanzi mimo domovské Spojené státy. Intel, který se díky finančnímu vkladu stal výrazným podílníkem, i proto nyní vyvíjí aktivity pro rozšíření v regionu střední a východní Evropy. „Chtěli bychom sem Clouderu dostat ještě letos, ale jdeme na to postupně a samozřejmě bude záležet na jednotlivých obchodních příležitostech,“ říká pro E15.cz Evžen Pavlovský, který datacentrovému byznysu v tomto regionu šéfuje.

Cloudera pracuje s otevřenou technologií Hadoop, která umožňuje pracovat s velkým objemem různých dat. Jde o podobný model, jenž na Linux a dalších open source software aplikuje třeba Red Hat. Cloudera Hadoop přizpůsobuje a odlaďuje pro profesionální nasazení, k čemuž výraznou měrou začal dopomáhat právě Intel. Mimo jiné i otevíráním vrátek do „enterprise“ prostředí a puncem uznávané značky v oboru.

Hledají se čeští partneři

Intel by rád Clouderu v Česku a na sousedních trzích prodával skrze kvalitní partnery. „Jde nám o takové, kteří tu technologii budou umět vzít a vystavět nad ní scénáře pro zákazníky. Musí rozumět tomu, co s velkými daty dělat, zvládat data science a podobně,“ naznačuje Pavlovský. Dává i příklad – partner Intelu a Cloudery může být podobný tomu, co pro GoodData dělá česká Keboola.

V mnoha ohledech se může zdát, že Intel je pouze technologií na pozadí, která aktivně nevystupuje. Skutečností však je, že zástupci společnosti jsou na jednotlivých trzích včetně Česka aktivní a zúčastňují se různých projektů a tendrů. Intel má v Česku rovněž partnery, například Cloud4Com.

Intel by chtěl Clouderu do regionu přinést ještě letos a hledá k tomu vhodné partnery.

Intel každopádně na celou záležitost s Clouderou v Česku extrémně rychle tlačit nechce. „Big data projekty jsou běh na dlouhou trať,“ vysvětluje Pavlovský. „Navíc platí, že vyspělé evropské trhy jsou v IT vždy tak 18 měsíců za Spojenými státy. A zbytek Evropy je oproti té vyspělejší rovněž dalších 18 měsíců pozadu.“

Intel už nicméně v Česku s několika velkými zákazníky big data projekty řeší. S Hadoopem už v Česku poměrně dost firem pracuje, často nicméně nejde o tradiční enterprise firmy, ale spíše společnosti, kteří si vyvíjejí vlastní produkty postavené právě na této otevřené big data technologii.

Podchytit trend

Pro Intel je Hadoop a Cloudera pojištění budoucnosti a významného celosvětového trendu. Hadoop se stal velkým fenoménem a jeho převod do světa enterprise zákazníků může znamenat hodně příležitostí. Intel původně vyvíjel vlastní distribuci Hadoopu, nyní se už plně věnuje Cloudeře.

Pro Intel a jeho investiční odnož Intel Capital jsou investice do startupů a mladých projektů cestou, jak být u zrodu nových technologií. Společnost je chce podchytit a zajistit si tak případné budoucí velké odbytiště čipů do serverů. „Snažíme se generovat poptávku,“ souhlasí Pavlovský.

Datová centra jsou v Intelu velice zdravou divizí, která za poslední rok rostla o 18 procent. Nárůst kolem 19 procent zaregistrovala i přidružená oblast internetu věcí (IoT). Kolem ní se v Intelu nyní točí hodně peněz, v Česku je na ní ale ještě relativně brzy. „IoT už se v našich plánech začíná objevovat, v mém regionu ale zatím není žádný skutečně velký projekt. Už ale na nějakých pracuje, týkají se zejména smartgridů,“ doplňuje Pavlovský.

Intel v Česku působí také přes svůj investiční fond Intel Capital. Ten dokonce zdejší trh považuje za svůj vůbec nejúspěšnější a chystá u nás další tři investice.