Intel koupil společnost Mashery a rozšíří aktivity v softwaru

Zdroj: Profimedia

Intel za nespecifikovanou částku koupil zhruba 7 let fungující softwarovou společnost Mashery, kterou začlení do divize služeb a získané technologie využije kromě jiného i ve svých čipech. To poukazuje na skutečnost, že Intel o čipech nepřemýšlí pouze jako o hardwaru, ale chce jejich možnosti vylepšovat softwarovými nástroji. Podobně, jako to dělá Oracle se SPARCem.

Intel je ve skutečnosti jedna z největších softwarových firem světa, která v této oblasti zaměstnává několik tisíc lidí. Softwaroví zaměstnanci nepracují pouze na vývoji ovladačů a podobně, ale část z nich se zabývá právě integrací softwarových funkcí do čipů a vzájemným propojováním. Součástí softwarové divize je i sekce služeb, do které spadají firmy McAfee (koupeno v roce 2010 za 7,7 miliardy dolarů) a Wind River Systems (koupeno v roce 2009). Do této společnosti zamíří i 125 zaměstnanců Mashery.

Nástroje Mashery umožňují firmám pracovat s takzvanými aplikačními rozhraními (API), které se zejména v době cloudu a mobilních a webových aplikací používají k propojování jednotlivých služeb. Díky API je například možné postavit aplikaci využívající data a funkce Twitteru či lze napojit mobilní aplikaci na Dropbox a podobně.

Intel jako atraktivní platforma

API aktivně využívají i společnosti, které pomocí nich propojují různé typy aplikací. Oblast práce s aplikačními rozhraními se v současné době jeví jako zajímavý byznys. Do firmy MuleSoft, která nabízí podobné funkce, jako nový přírůstek Intelu, nedávno například společně investovali jinak velcí rivalové SAP a Salesforce.com. A to z toho důvodu, že zákazníci potřebují cloudové služby propojovat a mít k tomu nástroje. Na trhu se pohybují i startupy Apigee a 3Scale zajištěné investicemi v desítkách milionů dolarů.

Mashery zároveň firmám umožňuje vytvářet interaktivní dokumentaci k jejich API, což je něco podobného, co zvládá i český slibně se rozjíždějící projekt Apiary.io.

Intel nyní bude moci části těchto propojovacích technologií zabudovat přímo do svých serverových čipů a zákazníkům tak dodá platformu, která bude moci rychle s API pracovat. Funkce navíc propojí s bezpečnostními a síťovými technologiemi, jenž v čipech neustále vylepšuje. Bezpečnost je pro firmy pádný argument, zejména pak při propojování cloudů.

Intel zároveň bude moci dále tvrdit, že je ideální platformou pro vývoj aplikací. To může hrát důležitou roli zejména v oblasti rychle rostoucích startupů a cloudových firem, které si často píší vlastní serverové aplikace a nebojí se experimentovat s alternativními čipy, například těmi postavenými na ARMu. „Tato akvizice je dalším krokem v budování integrovaných nástrojů Intelu v oblasti služeb (cloud, lokalizační služby, síťové služby a bezpečnost),“ píše Intel v oficiálním prohlášení.

V serverech rozjetý Intel

Intel do oblasti serverových čipů a služeb v posledních měsících hodně investuje a snaží se posílit svoji pozici. Poslední finanční výsledky ukazují, že divize datových center narostla o 8 procent. Dalším krokem firmy do budoucna mají být nové projekty v oblasti síťové komunikace. Intel se tento týden přihlásil k podpoře otevřených standardů a softwarově definovaných sítí (SDN).

Mashery není pro Intel neznámým pojmem, obě firmy začaly spolupracovat už koncem loňského roku a současný kupce na technologiích Mashery postavil vlastní „brandovaný“ produkt.

Mashery byla soukromě vlastněná společnost a nezveřejňovala své hospodářské výsledky. Během svého působení nicméně od řady investorů získala investice ve výši 34,7 milionu dolaru a na jednom investičním kole se významně podílelo i Cisco. Mezi zákazníky Mashery patří značky jako Best Buy, ESPN, Netflix, Coca-Cola, USA Today či The New York Times. Cena transakce nebyla zveřejněna, odhady ale mluví o 120 až 180 milionech dolarů.

Divize služeb, do které nový tým zapadne, není v Intelu nijak veliká a na celkových ročních příjmech se podílí zhruba 5 procenty. Sama o sobě dokonce vykazuje ztrátu v řádech jednotek milionů dolarů. Úloha divize je ale do velké míry strategická a pomáhá právě ve vývoji čipů.