Island: krásná země, která se straní Evropy

Island

Island Zdroj: Libor Budinsky

Tajemný ostrov daleko od Evropy byl vždy poněkud záhadným místem. Místní obyvatelé, jejichž předky byli drsní a stateční vikinští mořeplavci, stále věří na elfy a troly, pochutnávají si na zkaženém žraločím mase a po celý život se musejí vyrovnávat s velmi drsným a deštivým klimatem, který od návštěvy Islandu odrazuje mnoho turistů. A to je škoda, neboť islandská krajina má neodolatelné kouzlo, jež odráží mohutnou sílu severské přírody bojující se žhavým a bouřlivým podzemím „ledového“ ostrova.

Červencové kempování na Islandu představuje tak trochu turistický masochismus. Zatímco ve Středomoří teploty překračují třicítku a celý den vydržíte se šortkami a tričkem, na nejzápadnějším koutu Evropy se šplhají k nějakým osmi stupňům a v noci občas klesnou k nule. Poměrně nekomfortní počasí zhoršuje ještě všudypřítomný vítr a také každodenní déšť, který neúprosně zkrápí tuto ledovou zemi (slovo Iceland poprvé použili Vikingové z Norska, kteří Island před více než tisícem let objevili a osídlili). Přesto patří návštěva Islandu k nezapomenutelným zážitkům, neboť nikde jinde v Evropě nenajdete tak nádhernou, divokou a drsnou krajinu, v níž se snoubí tolik protikladů.

IslandIsland | Libor BudinskyZa duhou. Vodopád Gullfoss patří k nejnavštěvovanějším atrakcím Islandu

Pohádkové termály

Chlad a žár, oheň a led. To je nejlepší charakteristika ostrova, jehož existenci většina z nás intenzivně zaznamenala teprve před třemi lety, když jedna z mnoha zdejších sopek vybuchla tak nešťastně, že na několik týdnů ochromila letecký provoz v celé Evropě. Jenže bouchající sopky jsou na Islandu na denním pořádku stejně jako stovky horkých pramenů či výdechy sirných par, které ukazují, že podzemí pod Islandem je plné ohně, zatímco jeho zem je spíše zemí lávy a ledu. Velkou výhodou žhavého jádra je ovšem přítomnost obrovského množství teplých pramenů, které místní využívají nejen jako mimořádně levný zdroj energie, ale také k relaxaci a koupání.

IslandIsland | Libor BudinskyCelý ostrov je posetý termálními bazény

Ze země jich tu vyvěrá na 800, proto je celý ostrov posetý termálními bazény, na spoustě míst se ovšem můžete v horkých pramenech koupat na divoko. Některá místa jsou skutečně neuvěřitelná. V pustině najdete malé jezírko, které naplňuje nedaleký horký pramen, a v němž je voda teplá necelých 40 stupňů, takže zatímco venku vládne teplota pouhých pět stupňů, v nádherné termální lázni můžete vydržet klidně i dvě hodiny.

IslandIsland | Libor BudinskyV nejzápadnějším koutu Evropy teploty v létě šplhají k nějakým osmi stupňům a v noci občas klesnou k nule

Nedaleko Mývatnu je podobná teplá oáza dokonce skrytá v malé a temné jeskyni. Další kuriozitou je například horká termální říčka nedaleko centra Duhových hor Landmannalaugar, kde se můžete vykoupat v teplých tůňkách. Pokud máte raději civilizované termální „koupaliště“, jedno z nejkrásnějších stojí nedaleko Mývatnu a najdete v něm modrobílou minerální vodu s teplotami kolem 37 až 40 stupňů a s překrásným výhledem na okolní divokou krajinu (vstupné činí kolem 500 korun).

Království obřích vodopádů

Vedle sopek a termálních pramenů je Island plný úchvatných a strhujících vodopádů, které nemají nikde jinde v Evropě konkurenci. Pokud vás fascinuje masa vody dopadající s hučením do propasti, přijdete si tu na své. Zřejmě nejznámějším vodopádem je obrovský „zlatý“ vodopád Gullfoss, jenž patří do takzvaného zlatého trojúhelníku – tedy mezi tři nejnavštěvovanější místa Islandu, která jsou v dosahu Reykjavíku a turisté je zvládnou všechny během jednoho dne (ještě sem patří geotermální pole Haukadalur s gejzírem Strokkur, který vystřikuje v nepravidelných intervalech zhruba každých pět až deset minut, a pak také místo, kde se od roku 930 scházel „parlament“ svobodných Islanďanů).

IslandIsland | Libor BudinskyČekání na výbuch. Gejzír Strokkur vystřikuje v nepravidelných intervalech každých pět až deset minut

Ale zpátky k vodopádu. Voda z ledovcové řeky Hvítá zde padá s ohromným hukotem do hloubky třiceti metrů, a když svítí slunce, vytváří se ve vodní tříšti rozptýlené do vzduchu nádherná duha (ty jsou ovšem na Islandu také dennodenním úkazem). Možná ještě krásnější je sestava mohutných vodopádů Dettifoss (44 metrů vysoký a sto metrů široký) a Selfoss na další ledovcové řece Jokulsa – jejichž prohlídka je navíc spojena s cestou nad a posléze i uvnitř kaňonu. Naopak vodopád Seljalandsfoss je nevšední tím, že proud padající vody můžete obejít.

A na závěr připojme ještě jeden unikátní tip, co tu můžete zažít. Na ostrově je na 60 golfových hřišť, která jsou umístěná v úchvatné krajině a nabízejí magické výhledy na ledovce, sopky či divoce rozeklané fjordy na pobřeží (jedno z hřišť dokonce stojí v kráteru dnes již vyhaslé sopky). A pokud si na Island přijedete zahrát od května do srpna, můžete jednu či více her absolvovat v noci, za svitu půlnočního slunce, což vám přinese nezapomenutelný zážitek.

Co vyzkoušet?

Jednou z největších atrakcí je pozorování velryb, které má tu obrovskou výhodu, že téměř pokaždé uvidíte hned několik velryb a to z dálky několika metrů. Ideálním místem na výpravy za velrybami je přístav Húsavík – cena tříhodinové výpravy činí 50 eur. V přístavu můžete navštívit také velrybí muzeum, které je považováno za jedno z nejhezčích na světě (whalemuseum.is).

IslandIsland | Libor BudinskyIdeálním místem na výpravy za velrybami je přístav Húsavík – cena tříhodinové výpravy činí 50 eur

Co ochutnat?

Tradiční islandské speciality návštěvníkům ostrova příliš nechutnají – žralok, který musí kvasit půl roku zakopaný pod zemí, aby bylo jeho maso poživatelné, chutí i vůní připomíná zkaženou rybu. Stejně chuťově výrazný je třeba pstruh z jezera Mývatn, který se udí na ovčím trusu. Takže pokud hledáte něco opravdu gurmánského, zajeďte do městečka Höfn na grilované ocásky langust. I když to není levná záležitost (velká porce vyjde zhruba na tisíc korun), čeká vás skutečně mimořádná lahůdka.

IslandIsland | Foto Libor Budinsky

Jak na Island

Na Island se můžete vydat na vlastní pěst, je však nutné si po příletu půjčit kvalitní auto (denní pronájem vozu 4×4 vyjde na pět tisíc korun) a mít také dobré mapy, případně GPS, neboť orientace není vždy úplně jednoduchá. Pokud se na podobné dobrodružství necítíte, můžete ostrov prozkoumat s pomocí Tatrabusu, speciálně upraveného terénního autobusu, kterým po ostrově jezdí česká cestovní kancelář Adventura. Cena takového dvoutýdenního zájezdu včetně letenky a polopenze vychází zhruba na 40 tisíc korun.