Jak by (ne)měla vypadat městská zástavba, ukazuje nová výstava BLOCK CITY

Model sídliště

Model sídliště Zdroj: archiv

Téma městského bydlení a masové výstavby přitahuje pozornost nejen architektů, urbanistů či sociologů, ale i široké veřejnosti. Není proto divu, že výstavě BLOCK CITY, která je do 2. března k vidění v pražské Galerii Jaroslava Fragnera, předchází pověst návštěvnického trháku.

Výstava prezentuje totiž patnáctiletou práci nizozemského architekta Barta Goldhoorna, který pro rotterdamské bienále architektury zmapoval historické, současné i možné budoucí podoby hromadného bydlení v podobě velké putovní výstavy.

V případě České republiky je téma spojeno se sídlišti, paneláky nebo v novodobém žargonu satelity – sídelní kaší. Ve světě však lze za posledních padesát let vysledovat mnohem pestřejší a ovšem i kontroverznější projekty. Návštěvníci galerie se tak mohou těšit na ukázky realizací, od individualizovaných čtvrtí v západní Evropě až po sovětská sídliště, i utopické koncepty.

„Těžiště výstavy BLOCK CITY tvoří čtyři masterplany (ateliéry HSA, EEDEA, MVRDV, KCAP) a 150 modelů blokové zástavby od architektů celého světa pro nové město o 40 tisících obyvatelích u Moskvy. Na velkém modelu města je zřetelná funkčnost jeho koncepce blokového města a možné opakované využití nejrůznějších podob bydlení s důrazem na architektonickou rozmanitost, velkou plochu zeleně a společného veřejného prostoru,“ doplňuje Dan Merta z Galerie Jaroslava Fragnera.

Autor výstavy Barta Goldhoorna během své rešeršní činnosti detailně definoval tři základní moduly či principy hromadné městské výstavby: Modulární město (Modular City), Designérské město (Designer City) a jím samým ražený koncept Města z bloků (Block City).