Jak hurikán Sandy měnil statusy na Facebooku

Manhattan po hurikánu, ilustrační foto

Manhattan po hurikánu, ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

Východní pobřeží Spojených států se začíná vzpamatovávat z nebývale silného hurikánu Sandy, který zabil na 50 lidí. Server Mashable přinesl zajímavé srovnání, jak se měnily statusy lidí na Facebooku před bouří a po bouři, tyto data mu poskytl Vadim Lavrusik, manažer Facebooku pro styk s novináři.

Před hurikánem tak lidé na sociální síti nejvíce mluvili o nadcházejícím hurikánu Sandy, o čemž svědčí výrazy jako „storm“ (bouře), „weather“ (počasí), „east coast“ (východní pobřeží), „cold“ (chladno). Absolutně nejskloňovanější bylo 24 hodin před bouří samotné jméno hurikánu. A hned na druhém příčce se umístila fráze „stay safe“, tedy zůstaň v bezpečí.

Sandy / hurricane / Hurricane Sandy
stay safe / be safe
storm
weather
east coast
power
my friends
cold
prayers / praying
wind / winds

Po hurikánu, který New York pořádně zdecimoval, se pořadí nejčastějších statusů naprosto proměnilo. Samotné jméno hurikánu se do desítky nejčastějších výrazů nedostalo – po větrné smršti by bylo zbytečné jej psát, protože každý ví, o čem je řeč.

První příčku tak obsadilo všeříkající „we are ok“ (jsme v pořádku), vysoko se umístilo i „hope everyone is ok“ (doufám, že jsou všichni v pořádku). A pak už lidé psali o tom, co smršť napáchala, čehož se týkají výrazy „damage“ (poškození), „trees“ (stromy) a „power“ (energie) v různých obměnách.

we are ok
power – lost power, have power, no power
damage
hope everyone is ok
trees
made it
safe
thankful
fine
affected

I na bouři Sandy tak jde ukázat, jak se náš život mění. Ještě před několika lety by nikdo neoznamoval zrovna pomocí internetu, že je v pořádku, ale použil by jiný způsob. Před pár lety by to byly SMSky, předtím telefony a ještě dříve kouřové signály. Což samozřejmě není špatně – ukazuje se na tom, že sociální sítě nejsou tak špatné, jak jejich kritici tvrdí. V případě problému je možné díky nim podat zprávu velkému množství lidí.