Jak si budeme vydělávat zítra

Ilustrační foto

Ilustrační foto

Technology Detox Therapist. Odborník na závislosti na technologiích. Dnes sci-fi. Zítra normální povolání. Budoucnost vzdělávání a nová pracovní místa? Toť fascinující otázka.

Konzultace s detox terapeutem na technologie, nákupní výlet s poradcem pro výběr robotů nebo dohady s člověkem, který chce mermomocí zničit váš plot z ultralehké ocele a na jeho místo vysadit, považte tu troufalost, obyčejné stromy. Říká si totiž obnovitel divoké přírody. I tak může za několik let vypadat váš den. Nepovzbudili jsme svoji fantazii omamnými látkami, jen jsme se vydali do světa těch, kteří předpovídají budoucnost našeho pracovního trhu. Čím byste chtěli být? ZEN vybral několik profesí nedaleké budoucnosti.

Bill Gates se nechal nedávno slyšet, že v horizontu dvaceti let bude nejméně tucet typů zaměstnání jako piloti, účetní či prodavači nahrazeno roboty či plně automatizováno. Také Marty Neu meier, proslulý americký stratég značek, nám v ZENu nedávno vyprávěl o robotickém věku, do nějž se řítíme. Řada pracovních pozic, na kterých dnes stavíme kariéru, před deseti lety vůbec neexistovala. Nebo někdo z vás snil o tom, že se stane Search Engine Optimizerem, což je dnes běžné povolání pro tisíce lidí?

O čem tedy snít můžete a jak se na takový profesní život připravit, když výzkumy tvrdí, že přibližně 65 procent dnešních studentů bude zastávat práci, která v tuto chvíli ještě neexistuje? „Naši studenti musejí absolvovat základní dva roky v oblasti byznysového vzdělání. Tam je program neměnný. Dva poslední roky si mohou předměty vybírat a my je pravidelně obměňujeme podle situace na trhu,“ zní recept od Fatiha Tunaye z University of New York in Prague, na níž stoupá poptávka po specializaci na byznys psychologii. V poslední době tedy přidali předměty jako biologie mozku či psychologie diverzity. Strefili se do trendu, který předpovídají futurologové pro pracovní trh?

Jsme starší a starší, vitální osmdesátníci chodí na univerzity třetího věku, jezdí na cesty kolem světa a za ušetřené peníze staví designové domy. S prodlužující se závěrečnou fází života se stane normou najímat si k tomu všemu terapeuta, který vás připraví na to, že život prostě jednou skončí. Terapeut se specializací na konec života (End of Life Therapist). Jeho úkolem bude s vámi naplánovat, jak co nejsnáze zvládnout umírání. Pokud po takové specializaci prahnete, studium psychologie či sociálních prací je to pravé ořechové.

Jako nadstavbu si k tomu můžete přibrat pár hodin programování a své služby rozšířit i do oblasti digitální, neboť více a více lidí se začíná zamýšlet nad tím, co že se to stane se všemi informacemi, kterými kdy nakrmili rostoucí virtuální svět. S tím jim může odborně pomoci člověk, který bude spravovat váš digitální posmrtný odkaz (Digital Memorabilist). Dost možná budou jednou tato místa příležitostí pro studenty, kteří se dnes na Prague College ženou do studia IT se specializací na Multimedia & Design Development. „Připisujeme to enormně rostoucímu zájmu o mobilní aplikace a transformování komunikace do on-linového prostředí,“ říká Douglas Hajek, ředitel a zakladatel Prague College.

Zvyšující se posedlost lidí sama sebou tím ale ani zdaleka nekončí. Chceme být značkoví, zdraví a krásní. Pšenka tedy pokvete těm, kteří se vrhnou na profese image konzultantů, nutričních poradců, či dokonce poradců pro volný čas.

Kým vším se můžete stát?

  • Privacy Advisor – ochranitel soukromí
  • Corporate Disrupter – narušitel korporací
  • Technology Detox Therapist – terapeut pro technologický detox
  • End of Life Therapist – terapeut pro umírání
  • Rewilder – obnovitel přírody
  • Robot Counsellor – poradce pro roboty

Starat se o seniory... a roboty

Rostoucí křivku intenzity mají i otázky ochrany soukromí na světové síti, která nám toho tolik vzala a dala. A tak jedním z lukrativních povolání by mohl být strážce digitálního soukromí. Člověk, který individuálně zajistí zcela bezpečný pohyb po internetu, jejž nevystopuje ani Velký bratr. Experti odhadují, že neexistence naší digitální stopy, a tedy klid od reklamních sdělení přes naprogramované zprávy údajně přímo pro nás, bude prostě luxusem, za který budeme muset zaplatit. Hodit se k tomu bude znalost programování a technologických trendů.

V žebříčku reputace, tedy subjektivního hodnocení univerzit akademiky podle Times Higher Education, je na tom univerzita v Cambridge mezi evropskými institucemi nejlépe a porazila i svou odvěkou konkurentku z Oxfordu. Předstihl ji celkový vítěz americký Harvard, MIT a Stanford University.V žebříčku reputace, tedy subjektivního hodnocení univerzit akademiky podle Times Higher Education, je na tom univerzita v Cambridge mezi evropskými institucemi nejlépe a porazila i svou odvěkou konkurentku z Oxfordu. Předstihl ji celkový vítěz americký Harvard, MIT a Stanford University.

Vězte, že poptávka bude i po poradcích přes robotí poradenství (Robot Counsellor). Čím dál větší množství rodin možná bude neživého přítele využívat jako pomocníka v domácnosti či pro péči o starší a nejmladší. Je tedy jasné, že budete potřebovat někoho, kdo vám poradí, který z technologických zázraků nejvíc sedí vašim potřebám. Pokud se náhodou s robotem neskamarádíte, tak ho poradce přenastaví a poskytne veškerý potřebný zákaznický servis. Aby z vás byl úspěsný poradce pro roboty, budete muset mít znalosti a dovednosti podobné dnešním rodinným poradcům. To znamená ovládat sociologii a poradenství, hodit se budou dovednosti z marketingu a prodeje. Předpokládáme ale, že nástup zlatých časů pro toto povolání ještě chvíli potrvá. Výše zmíněný průzkum totiž do roku 2022 slibuje zajímavý růst i profesím zdravotních sester a lidem, kteří se chtějí starat o druhé. Nárůst poptávky po jejich službách se pohybuje nad 40 procenty.

Korporátní narušení

Pokud vám naskakuje husí kůže, tak vězte, že technologie naštěstí nebudou vším. Záslužnou a především off-line činností se bude zabývat obnovovatel divoké přírody (Rewilder). Ten bude chodit a odstraňovat následky lidského působení na krajinu. To znamená bořit zdi, ploty, silnice a znovuvysazovat lesy a přírodní zeleň. Environmentální či agrární studia se jeví jako vhodná volba pro tento směr, který jistě potěší zeleně smýšlející spoluobčany.

Pořádný kopanec dostane v budoucnu korporátní šiml, i když v jeho osidlech momentálně končí až 80 % studentů z University of New York in Prague. Zjišťuje totiž, že se jeho těžká zadnice hýbe jen s obtížemi a závod s adaptabilními start-upy začíná prohrávat. Chytře se tedy rozhodl, že otevřenou strukturu a nehierarchický přístup ověří sám na sobě. V budoucnu to dost možná bude pro mnoho velkých firem otázka života a smrti. Zbavit se rigidních struktur a mechanismů ale není jen tak. Mnoho z nich tedy bude dost možná potřebovat korporátního narušovatele (Corporate Disrupter) neboli osobu, která se specializuje na implementaci organizovaného chaosu ve velkých společnostech a prosazování ducha start-upů. Pro zájemce je nejlepším studijním směrem obchodní administrativa a nutností zkušenost z vitálního start-upu. Popularita oboru Business & Finance na Prague College, o které mluví Douglas Hajek, tedy není překvapivá a může být za jistých okolností i dobrou volbou. Jen by se studenti tolik neměli hrnout na krásně znějící manažerské pozice, ale spíše zkusit vybudovat něco sami.

Když to podtrhneme a sečteme, nejzářivější budoucnost před sebou mají dvě oblasti. Relativně odosobněná technologická, a naopak zcela „lidská“ terapeutická. Že bychom z těch výdobytků moderní doby, neřkuli budoucnosti, začali trochu bláznit? Komplementární vzorec se ukazuje poměrně jasně.

Ať si ale zvolíte cokoliv, u jednoho povolání zřejmě nezůstanete. Jedna kariéra na celý život pomalu začne být výjimkou. A naopak pravidlem bude celoživotní vzdělávání, což je jistě pro mnohé zlenivělé mozky na gauči strašidelná představa. Pamatujete si ještě, co jste jako děti rodičům řekli na otázku „Čím chceš být, až vyrosteš“? Těch svých se raději neptejte, nemůžou o tom mít ani potuchy.