Jak vidí turisté Karvinou?

Karviná nepatří mezi vyhlášená turistická místa. Může návštěvníky překvapit.

Kudyznudy, vyletnik, wikipedia nebo turistik. To je jen hrstka internetových stránek, kde si mohou lidé najít tipy, kam vyrazit na výlet. Sedmička zjišťovala, jak v nich popisují Karvinou.
Jednou ze z nejnavštěvovanějších internetových stránek je Wikipedia. Stránka o Karviné zde překypuje informacemi. Od historie až po současnost. Turista si ale po přečtení těchto stránek jen stěží vybere Karvinou za místo, kam vyrazí na dovolenou. Zjistí třeba, že místní dýchají nejhorší vzduch v České republice. „No, kdybych Karvinou neznal, podle těch titulků bych tam na výlet určitě nejel. Vybral bych si třeba blízké Beskydy,“ řekl třiadvacetiletý David Sikora. Internetovou encyklopedii Wikipedia spoluvytváří samotní čtenáři. Tedy i zaměstnanci města. Informační centrum však dává přednost jiným stránkám. „Město prezentujeme na centrále české turistiky czechtourism.cz, dále na portále Moravskoslezského kraje a v Těšínském info buletinu,“ uvedl vedoucí Městského informačního centra Petr Helis.
Většina lidí si při vyslovení jména Karviná představí doly, špatný vzduch a zničenou přírodu. Úředníci města se snaží v posledních letech propagovat Karvinou jako „fajne město“. Město univerzitní a lázeňské. A daří se jim to. „Překvapilo mě, že Karviná nabízí balíčky zážitků. Vyzkoušela jsem si balíček v lázních Darkov a byla jsem moc spokojená,“ říká Vladislava Kionková. I na různých turistických webových stránkách se lidé podivují, že hornická Karviná má pro turisty připravena různá lákadla. Sedmička proto zjišťovala, co se turistům v Karviné líbí a co ne.

Luxus za příplatek

Mezi nejnavštěvovanější místa v Karviné patří lázně Darkov. Jezdí do nich klienti z celého Česka, ale třeba i bohatí Arabové. Pokud však návštěvníci čekají atmosféru Karlových Varů s kolonádami, bývají zklamáni. Ve starých lázních v Darkově sice slouží k ubytování honosné vilky, ale v Hranicích klienty místo útulných lázeňských domů přivítá nevzhledný panelák z roku 1976. „Když si člověk řekne, že jede do lázní, a při příjezdu uvidí šedý panelák, může ho to překvapit,“ říká si návštěvnice Lucie Němečková. To připouští i samo vedení lázní a také na svých stránkách klienty na netradiční vzhled sanatoria upozorňuje. „Přestože exteriér Rehabilitačního sanatoria svou architekturou neodpovídá běžným představám o lázeňském prostředí, vybavili jsme ho moderním zařízením a je plně bezbariérový,“ upřesnila referentka obchodního oddělení lázní Darkov Silvia Musiolek. Přes všechno ujišťování si lidé občas na kvalitu ubytování stěžují. „Jela jsem do sanatoria navštívit maminku a její pokoj se mi nelíbil. Bylo v něm staré linoleum, oprýskané kachličky v koupelně a na záchodě,“ stěžuje si Němečková.
Podle obchodního oddělení si však mohou hosté pokoj, ve kterém budou ubytováni vybrat. Za doplatek dostanou ubytování vyšší kategorie. „Většinu pokojů v budově B jsme nedávno zrekonstruovali a budovu A postupně opravujeme. V letošním roce jsme v tomto křídle opravili celé sedmé patro,“ dodala Musiolek. V sanatoriu je celkem 629 lůžek a pokojů 387.
Klientům sanatoria se ale nelíbí pouze budova lázní. Pokud přijedou vlakem, první dojem z města je musí zklamat. Ze všech stran obklopuje nádraží v Karviné-Darkově tráva, keře a stromy. Navíc tu není bezpečno. „Na tomhle nádraží jsem vystoupila jen jednou v životě. Nadchod je zatarasený, a tak mi nezbývalo, než se vydat přes koleje. Myslím si, že je to hodně nebezpečné,“ popisuje své pocity Pavla Freiwaldová. A situace se nezmění ani v budoucnosti. „Trať je málo využívaná, protože vede přes poddolované území. Vlaky tu projíždějí pomalu a stavějí jen zřídka. Proto tady s žádnými investicemi nepočítáme,“ řekl za Správu železniční dopravní cesty Jiří Šťastný.

Dinopark

Velkým lákadlem pro turisty se na Karvinsku od loňského roku stal Dinopark v Doubravě. Na stránkách Kudyznudy.cz se na něho podívalo téměř čtyřiašedesát tisíc lidí. Věc má ale jeden háček. Většina turistů ani neví, že jede na Karvinsko. Park se oficiálně jmenuje Dinopark Ostrava, ale milovníci prehistorických tvorů bloudí ulicemi krajského města marně. „Nechápu, proč se všude píše, že je Dinopark v Ostravě, když je v Doubravě u Karviné,“ píše jeden z návštěvníků v diskuzi a další dodává. „Souhlasím! Ostrava je od Doubravy pěkně daleko.“ Podle provozující společnosti je název parku marketingový tah. „Název Dinopark Ostrava jsme zvolili proto, že Ostravu zná více lidí. Když řeknete Doubrava, tak třeba obyvatelé do sta kilometrů od ní ji třeba i znají, ale o dalších dvě stě kilometrů dál už o Doubravě nikdo nikdy neslyšel. Chápu, že někdo z toho názvu může být zmatený, ale na našich webových stránkách máme uvedenou přesnou lokalitu a i na některých ukazatelích máme v závorce doplněno, že Dinopark Ostrava je mezi Orlovou a Karvinou,“ vysvětlil manažer Dinoparku v Doubravě Lukáš Milota.

Zámek a šikmý kostel

Ovšem Karviná, to není jen Dinopark a lázně. Pokud turista přijede s tím, že uvidí jen šachty a zničenou přírodu, náměstí ve Fryštátu mu vyrazí dech. Jeho dominantou je nádherně opravený zámek. „Je to nejkrásnější místo na Ostravsku,“ píše v diskuzi na turistik.cz Honza.

Velký úspěch má i kostel svatého Petra z Alkantary, zvaný Šikmý. Ten se svým náklonem pomalu blíží slavné věži v Pise. Na stránkách kudyznudy.cz se na něho podívalo celkem tři tisíce čtenářů. Město ho propaguje na brožurkách a internetu. „K Šikmému kostelu jsme nechali vyrobit i turistickou známku,“ doplňuje mluvčí Karviné Šárka Swiderová. Na zahraničních stránkách si o Karviné turisté moc nepovídají. Ale i tady se jedna zmínka našla. „Když chceš poznat opravdový a obyčejný život lidí v Česku, místo do Prahy jeď do Karviné,“ radí návštěvník stránky Lonely Planet.