Jak zemřela královna Kleopatra?

Kleopatra, ilustrační foto

Kleopatra, ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

Obecně přijímaná verze, podle které se nechala Kleopatra uštknout kobrou, má řadu slabin. Německý historik nabízí jiné vysvětlení.

Smrt Kleopatry 12. srpna roku 30 př.n.l. popsala dlouhá řada historiků. Stala se námětem mnoha výtvarných děl, dramat či filmů. Všechny se v podstatě shodují na příčině úmrtí poslední egyptské královny.

Liší se snad jen v tom, zda had byl jen jeden nebo dva, a jestli se nechala Kleopatra uštknout do ruky nebo si plaza úmyslně přitiskla k hrudi. Německý historik Christoph Schaefer to ale odmítá jako naprostý nesmysl.

Sebevražda po prohrané bitvě

Římský císař Octavianus Augustus vyslal proti Egyptu, v němž vládla Kleopatra spolu se svým manželem Marcem Antoniem, početnou a dobře vyzbrojenou flotilu. Egyptské loďstvo bylo na hlavu poraženo nedaleko Actia a vládci Egypta se ocitli v beznadějné situaci. Marcus Antonius nalehl na svůj meč. Kleopatra si rovněž sáhla na život.

Podle některých historiků nepoužila kobru egyptskou (Naja haje), ale zmiji růžkatou (Vipera ammodytes). Christoph Schaefer však namítá, že okolnosti Kleopatřiny smrti neodpovídají následkům hadího uštknutí. Podle historických pramenů zemřela královna Egypta „klidnou a bezbolestnou smrtí“. Oběti kobřího uštknutí však umírají někdy i celé hodiny a dochází u nich k ochrnutí různých částí těla včetně okohybných svalů.

Smrtící koktejl rostlinných jedů

Nejstarší zpráva líčící Kleopatřinu smrt vyšla z pera řeckého zeměpisce Strabóna, který byl Kleopatřiným současníkem a nelze vyloučit, že v srpnu roku 30 př.n.l. pobýval v egyptské Alexandrii. Měl tak zřejmě informace o okolnostech Kleopatřiny smrti z první ruky. Strabón kupodivu nabízí dvě varianty. Podle první se nechala Kleopatra uštknout hadem. Podle druhé se otrávila nápojem obsahujícím hned několik různých jedů. Novější autoři, z nichž mnozí žili o celá staletí později, se už o jedovatém nápoji nezmiňují a berou jako „tutovku“ uštknutí kobrou.

Z egyptských papyrů víme, že Kleopatra se o jedy a jejich účinky velmi intenzivně zajímala. Bylo to její hobby. Míchala různé jedy a testovala je buď na zvířatech, nebo na odsouzencích. Byla sice v oboru toxikologie amatér-samouk, ale o kruté smrti obětí hadího uštknutí měla podle Schaefera zcela jistě velmi dobrou představu. Navíc určitě věděla, že ani uštknutí kobrou není stoprocentní zárukou smrti. Někdy kobra kousne „na sucho“ a nevytlačí do rány dostatek jedu. Další prapodivnou okolností je smrt dvou Kleopatřiných služebných. Kobra nemá podle Schaefera dost jedu na uštknutí tří lidí.

Proto německý historik předpokládá, že se Kleopatra otrávila jedovatým nápojem připraveným z bolehlavu plamatého (Conium maculatum), oměje šalamounku (Aconitum napellus) a opia.