Jak žila šlechta na hradech a zámcích

Zámky či hrady žijí i mimo hlavní sezonu. Hluboká láká na Schwarzenbergy a Rožmberk pro změnu na Buquoye.

Příznivci historie a středověkých panských sídel se přes zimu nemusejí těšit jen na další turistickou sezonu. Na jihu Čech je řada objektů, které své brány turistům otevírají i přes zimu.

„Na zámek v zimě bych klidně jela, protože toto roční období dodá místům úplně jinou atmosféru než v létě. Jen těžko říci, jestli se vyplatí provozovatelům mít otevřeno pro turisty i v těchto měsících, kdy návštěvnost nebude tak vysoká jako v hlavní sezoně. Mít památku v provozu se asi nejspíš nevyplatí,“ přemýšlí nahlas mladá žena Monika Smržová z Českých Budějovic.

Nedočkaví turisté se přes zimu mohou například podívat do útrob zámku na Hluboké anebo na hrad Rožmberk či do Nových Hradů. Tam ale každoročně pořádají jen adventní prohlídky s ukázkou, jak se o Vánocích žilo v době na přelomu devatenáctého a dvacátého století. Jenže letošní adventní prohlídky jsou už minulostí. -Od třetího prosince jsme tady měli speciální akci. Hned první otevírací víkend, kdy u nás byl i Mikuláš, andělé a čerti přišlo zhruba osmdesát lidí. Jinak chodilo okolo třiceti návštěvníků,“ naznačil kastelán Nových Hradů Jan Smolík. Ten zaklapl hradní bránu pro tento rok v neděli osmnáctého prosince.

To v Hluboké nad Vltavou už zájemci zamčené dveře nenajdou. Na oblíbeném romantickém tickém
zámku mají otevřeno od prvního listopadu až do posledního březnového dne. K vidění je takzvaná zimní trasa, která turistu přijde na sto čtyřicet korun.

Kníže odtud prchl před nacisty

„Ve větší části přízemí, které nabízí ke zhlédnutí zimní zámecký okruh, jsou situována soukromá apartmá posledních čtyř generací majitelů hlubockého panství. Nejprve chodbou po pravé straně nádvoří projdeme do Hamiltonova salonu kněžny Terezie. Již na chodbě, kromě trofejí a grafi ckých listů z osmnáctého století s tématem lovu, si můžeme povšimnout zarámovaných fotografi í členů knížecího rodu Schwarzenberg. Motiv lovu nás provází i v dalších prostorách Kuřáckého salonu a Malé jídelně Terezie. Dále následuje honosná Lovecká jídelna, Přípravna, Malá jídelna lDr. Adolfa, jeho pracovna, obývací pokoj a ložnice,“ zní z úst průvodců ze začátku celé trasy.

Hosté na ní mimo jiné uvidí i splachovací toaletu knížete z počátku dvacátého století. Další zajímavostí je také to, že pokoje, kterými se prochází, obýval kníže i s rodinou až do roku 1939. Pak odtud utekl za oceán před nacisty. Návštěvníci, kteří si nebudou chtít nechat ujít Hlubokou v zimě, musejí okolo vánočních svátků zbystřit. Neprovádí se každé pondělí a také mezi 22. prosincem až 3. lednem.

Další památka, která je přístupná i mimo hlavní turistickou sezonu, už po staletí vyčnívá do kraje v hlubokých šumavských hvozdech. Hrad v Rožmberku nad Vltavou oproti Hluboké nabízí návštěvníkům návrat do poloviny viny

devatenáctého století. Přesně do té doby, ve které hrad patřil bohatému šlechtickému rodu Buquoyů. Při zimních prohlídkách průvodci ukazují lidem soukromé pokoje panstva. -Pokoje ve druhém patře hradu nechal pro potřeby bydlení své nejbližší rodiny upravit Jiří Jan Jindřich Buquoy v době, kdy na hradě Rožmberku budoval rodové muzeum. Místnosti prošly v průběhu posledních asi dvou a půl let nákladnou rekonstrukcí. Nyní je možné si prohlédnout jídelnu, salón, hernu a pracovnu. Součástí prohlídky je také Anglická věž,“ láká zájemce k prohlídce internetová stránka hradu Rožmberk.

Také tady se provádí kromě pondělků celý týden a přestávku mezi svátky mají od devatenáctého prosince do druhého ledna.