Jakub Čížek: Microsoft přiznává, že neměl kupovat Nokii

Nokia Lumia

Nokia Lumia Zdroj: ctk

Redmondská korporace propustí dalších bezmála osm tisíc zaměstnanců a odepíše prakticky celou akvizici mobilní divize Nokie. Stahují se nad mobilními Windows mračna?

Na sklonku školního roku (a zároveň toho fiskálního) rozeslal šéf Microsoftu Satya Nadella svým zaměstnancům dopis, ve kterém jim poděkoval za jejich práci, ale také napsal, že bude muset firma v nadcházejícím období provést některá těžká rozhodnutí.

„Budeme muset … provést některá těžká rozhodnutí v oblastech, které nefungují,“ svěřil se tehdy.

Média začala pochopitelně okamžitě spekulovat, co by asi mohlo být onou kotvou, se kterou se musí Microsoft co nejdříve vypořádat, a volba nejčastěji padala na mobilní telefony, kde se v globálním měřítku Redmondu prostě nedaří. Prodeje Lumií sice v součtu rostou, tržní podíl ale nikoliv, konkurenčním platformám se totiž vede ještě lépe. Lumia je ke všemu téměř jedinou slušnou značkou s operačním systémem od Microsoftu, ostatní velcí výrobci v čele se Samsungem totiž preferují Android.

Nákup Nokie se nevyplatil

Nyní spekulace novinářů nepřímo potvrdil sám Nadella, rozeslal totiž zaměstnancům další dopis a Microsoft se zprávou pochlubil i ve svém tiskovém centru.

Pro mnohé to asi nebylo zrovna šťastné čtení, Microsoft totiž oznámil, že po loňském masivním propouštění se rozloučí s dalšími zaměstnanci, kteří měli doposud na starost mobilní byznys. Jenže tím to nekončí.

Rok po akvizici mobilní divize Nokie, za kterou tehdy Microsoft zaplatil 5,44 miliard eur (7,2 miliard dolarů po přepočtu podle tehdejšího kurzu), firma ze svého účetnictví odepíše 7,6 miliard dolarů, takže v podstatě přizná, že nákup Nokie byla obrovská chyba, která se nevyplatila. Finanční ztrátu pak doplní výpověď pro bezmála 8 000 zaměstnanců, kteří měli doposud na starost převážně mobilní byznys. Propouštění bude Microsoft stát dalších 750 až 850 milionů dolarů.

Není to konec mobilního vývoje, ale…

Nadella sice v dopisu tvrdí, že to neznamená, že by snad Microsoft skončil s Lumií a Windows pro telefony a že firma rozhodně nehodlá vyklidit pozice na mobilním trhu, k nějakým změnám ale rozhodně musí dojít.

„In the near-term, we’ll run a more effective and focused phone portfolio while retaining capability for long-term reinvention in mobility,“ napsal Nadella.

Změnu strategie ostatně potvrzuje i současné chování Microsoftu na poli Windows 10. Přestože firma pracuje i na jeho verzi pro mobilní telefony (Windows 10 Mobile), jeho exkluzivní funkce v čele s asistentkou Cortanou brzy uvede i pro Android a iOS. V podstatě tedy zákazníkům říká: Windows 10 na svém telefonu vlastně vůbec nemusíte mít, protože jeho speciality dodáme i pro vaši platformu.

Microsoft by mohl z Lumie udělat cosi jako Nexus od Googlu – nabušený referenční telefon, který bude jakousi výkladní skříní dané platformy. Ostatně tuto roli v případě tabletů s Windows plní i Surface 3.

Problém spočívá v tom, že zatímco na poli tabletů tu máme celou plejádu zařízení od různých výrobců, nabídka telefonů s Windows (Phone) se z drtivé většiny skládá právě z Lumií a další výrobci tu jsou spíše jen do počtu. Pokud tedy Microsoft ořeže produktovou nabídku Lumií třeba na jeden, dva exkluzivní kusy, nic jiného na trhu ani nebude, a pokud se Windows Phonu v globálním měřítku doposud nijak extra nedařilo, Apple se z něj asi už opravdu nestane – k tomu přeci Cortana nestačí.

Microsoft může získat miliony uživatelů i bez Lumií

A tak možná mobilní Windows čeká jakési schizofrenní a nepřiznané kóma. Ten systém tu stále bude – možná nakonec hlavně na malých tabletech, ale Microsoft se bude soustředit především na to, aby ke svým službám (nikoliv mobilnímu OS) přetáhl stovky milionů uživatelů na Androidu a iOS.

Bude se pro ně snažit vyvíjet lepší a lepší aplikace, bude kupovat ty úspěšné na Play Storu a App Storu (to už ostatně poslední rok dělá) a tato cesta bude nakonec mnohem úspěšnější a Microsoft ty své mobilní uživatele konečně získá.