Jan Sedlák: Kdo chce Čechům sebrat internet

Zacitujme si na úvod z oficiálních prohlášení vlády: „Vláda se zasadí o vybudování dostatečně rozvinuté a dostupné technologické základny v ČR v podobě adekvátní infrastruktury umožňující vysokorychlostní přístup k internetu.“ Doufejme, že to ministerstva i jednotliví poslanci budou mít na paměti, až budou dále řešit záležitost, kterou v pátek popsal deník DNES a která by naopak rozvoj internetu v Česku zásadně omezila.

To, co deník DNES píše, by se ve zjednodušeném podání dalo shrnout do jednoduché formulace. Na ministerstvu průmyslu a obchodu vznikl nápad, který se dostal i do dokumentů, podle kterého by se platilo za využívání pásma, na němž běží Wi-Fi sítě. Podrobněji si záležitost můžete pročíst třeba zde. Tato praxe by mimo jiné znamenala nové náklady pro menší Wi-Fi providery a naopak by se otevřel mnohem lepší manévrovací prostor pro velké hráče, zejména pro popisovanou O2.

Wi-Fi v Česku dominuje

Tuzemští vládní představitelé by si při svých dalších krocích měli uvědomit jednu důležitou věc: to, že je internet v naší zemi na relativně dobré úrovni, je do velké míry zásluhou právě menších lokálních poskytovatelů, kteří dost často Wi-Fi sítě používají. Čísla Českého statistického úřadu například říkají, že Wi-Fi přípojku vlastní 42 procent všech uživatelů internetu v České republice.

Vybírání poplatků by pravděpodobně vedlo buďto k výraznému zdražování tohoto druhu připojení, nebo k úplné likvidaci malých společností. O2 už nějakou dobu malé providery skupuje a je jasné, že toto by v dalším šíření této praktiky pomohlo.

Přitom právě O2 patří k těm, kteří dlouhodobě pro rozvoj tuzemských telekomunikací dělali velice málo. Dřívější Rada Českého telekomunikačního úřadu nenutila operátory k žádné činnosti, takže španělská Telefónica mohla v klidu jejich tehdejší českou O2 po léta dojit. Výsledkem je absolutně podinvestovaná síť a mizerné pokrytí optikou.

Wi-Fi provideři velké firmy typu O2 zastoupili tam, kam se těmto molochům nechtělo. Do méně obydlených a komerčně méně lukrativních oblastí se jim bude chtít až teď, když se začne rozdělovat 14 miliard korun z evropských dotací na rozvoj rychlého internetu.

Celé to zavání dobou, o které už jsme si mysleli, že se snad nikdy nevrátí. Na prosazování popisované záležitosti se údajně má velkou měrou podílet bývalý předseda ČTÚ Pavel Dvořák, jež byl dlouhá léta pověstnou žábou na prameni. Jeho nahrazení v čele úřadu a částečnou obměnou Rady se situace začala výrazně měnit. ČTÚ se snaží a pracuje a také na ministerstvu průmyslu a obchodu se najde několik lidí, kteří to s internetem myslí skutečně dobře.

Doufejme tedy, že vláda pokus o přihrání českého internetového trhu na stranu jedné strany zarazí. A pokud ne, můžeme také doufat, že se Češi dokáží zmobilizovat podobně, jako nedávno Maďaři, kterým vláda chtěla internet zdanit.