Jaromír Půček: Děláte z lidí hlupáky. Petr Jonas: Nejsme nejdražší

Jaromír Půček tvrdí, že ve Frýdku-Místku je předražené teplo.

Jaromír Půček inicioval petici proti zdražování tepla ve městě. Distep, který lidem dodává teplo, podle něj odmítá diskuzi, vyhrožuje a dělá z lidí hlupáky.

Proč jste inicioval petici?

Distep od roku 2003 neustále zvyšuje cenu tepla. Energetický regulační úřad nám potvrdil, že průměrná cena tepla v České republice je 455 korun za gigajoul. Distep si počítá 591 korun, což je o třicet procent více, než je průměr v zemi. Společnost přitom teplo nakupuje za 336 korun, takže rozdíl je 255 korun. Před několika lety to bylo jen sto korun. Navíc nesouhlasíme s montáží patních poměrových měřičů teplé vody, které jsou zbytečné. Nic neušetří a Distep jejich cenu promítne do ceny tepla. To bude o to dražší. Jde o investici za čtyřicet milionů a nepochybujeme o tom, že to nakonec zaplatíme my odběratelé.

Distep tvrdí, že rozdíl oproti průměru v České republice je jen devět procent.

Je to součást demagogie společnosti, která bude za každou cenu tvrdit, že tato vysoká cena tepla je v pořádku. Předkládá zavádějící informace, tvrdí, že není důležitá cena za gigajoul, ale za metr čtvereční a další měřiče teplé vody jsou vysoce spravedlivé. Ale my vycházíme z údajů Energetického regulačního úřadu.

Distep zdůvodňuje vyšší cenu i tím, že investoval do moderních rozvodů.

To je samozřejmost. Dělají to všechna města, přitom dodávají teplo levněji.

Jak hodnotíte reakci vedení města na petici?

Velice mne udivuje. Občan přijde za svými volenými zástupci, přinese dva tisíce podpisů odběratelů, kterým se nelíbí cena tepla a oni nereagují. Radní by se měli zamyslet, jestli opravdu nemáme teplo moc drahé, měli by to prověřit, nechat udělat audit.

Jak se dají srazit ceny tepla, když rostou ceny elektřiny, uhlí?

Snížením nákladů. Když jsme žádali propočet tepla se všemi nákladovými položkami, dozvěděli jsme se, že to není v kompetenci města ani primátora. Je na pováženou, že městská společnost dosahuje takových zisků, že je schopna, jak tvrdí, pokrýt investici do nových měřičů a navíc vyplácí magistrátu tučné dividendy.

Podle Distepu nabádáte lidi k protizákonnému jednání tím, že je přesvědčujete, aby montáž měřičů odmítli. Neobáváte se, co z toho vzejde?

Ne. Neděláme nic protizákonného.

Petr Jonas: Nejsme nejdražší

Ředitel městské společnosti Distep Petr Jonas trvá na tom, že cena tepla ve Frýdku-Místku není přemrštěná a není zdaleka nejvyšší v Česku.

Podle Petra Jonase nejde ani tak o ceny tepla, ale o to, že se staly tématem předvolební politické kampaně.

Z čeho vycházíte, když tvrdíte, že ve Frýdku-Místku je rozdíl mezi průměrnou cenou tepla v Česku devět procent a ne třicet, jak tvrdí petiční výbor?

Autoři petice pracují se špatnými čísly. Musí porovnávat cenu tepla až ve chvíli, kdy odchází z výměníků. Tady je pak rozdíl oproti průměru v Česku zhruba devět procent. Naše cena je předběžná, která s největší pravděpodobností bude později ještě nižší. Nejdůležitější informace pro lidi je, že ve skutečnosti se ve Frýdku-Místku platí za teplo mnohem méně než například v Havířově, který nám kritici podsouvají. Pro zajímavost za rok zaplatí Frýdečan v bytě o rozloze pětapadesát metrů čtverečních o sedm tisíc korun méně než v Havířově. Je to i proto, že jsme investovali do úpravy rozvodů a technologie předávacích stanic.

Nepovažujete za chybu, že jste o instalaci nových patních měřičů teplé vody neřekli lidem dříve? Byli překvapení a to vedlo k protestní petici. Vadí jim, že se to od vás nedozvěděli předem přímí odběratelé, ale pouze velcí vlastníci a realitní kanceláře.

Z dnešního pohledu by se to mohlo jevit jako chyba. Tato investice není nijak v rozporu se zákonem a my jsme ji projednali obvyklým způsobem se všemi zástupci odběratelů – písemný souhlas nám jich dalo osmadevadesát procent. Zdůrazňuji, že s dohodou o dosavadním způsobu měření za námi nikdo nepřišel a zákon nestanoví, že by nositelem této dohody měl být dodavatel. Lidi jsme informovali přes média. Nikdy jsme s odběrateli neměli problém v komunikaci. Kauza by pravděpodobně nevznikla, kdyby zakázku na měřiče získala jiná firma.

Máte důkazy?

U toho jednání jsem nebyl. Byl jsem v té době na služební cestě. Zástupci této společnosti navštívili technického náměstka. Ten vedení společnosti o jednání vzápětí informoval.

Jaký lze očekávat vývoj v cenách tepla v příštích letech? Mohou se lidé těšit, že ceny tepla konečně klesnou? Cena našich služeb se jistě zvyšovat nebude.

Jakého zisku loni Distep dosáhl a z čeho? Do čeho společnost zisk vložila?

Při 340 milionech korun obratu byl loni náš hospodářský výsledek patnáct milionů korun. Třetina pochází z jiné činnosti, než je rozvod tepla. Je to z pronájmu našich budov, autodopravy, poruchové havarijní služby a prodeje studené pitné vody. Akciová společnost má vytvářet zisk. Přistupujeme proto k hospodaření s péčí řádného hospodáře. O použití a rozdělení zisku rozhoduje vlastník - tedy město.