Jasným světlem proti zimní depresi

Plzeňský lékař odstraňuje deprese zářivým světlem. Výsledky má vynikající.

Kam nemůže slunce, tam musí lékař. Jak všichni víme, světlo léčí. A když se lékař naučí světlo vhodně používat, má vyhráno. Lékař Luboš Janů začal na psychiatrické klinice v Plzni světlem léčit lidi trpící depresemi a závislé na drogách. Metodě se říká světloléčba, fototerapie, nebo také léčba jasným světlem.

„Světlem léčíme necelý rok. Metoda funguje výborně,“ uvádí Luboš Janů. Princip je založený na logické myšlence. Se začínajícím podzimem se prodlužují noci a krátí dny. Lidé mají najednou méně světla, než které ke správnému fungování potřebují a mohou trpět zimními depresemi. Většina z nás se navíc během dne zdržuje v uzavřených místnostech. „Světlo, které nemocnému chybí, mu dodáváme,“ vysvětluje lékař.

Dobije si baterky

Při světelné terapii se nemocný posadí před zářící světelný box a lidově řečeno si dobije baterky. Právě tato jednoduchost ale poskytla metodě medvědí službu. „V minulosti sklidila v odborných kruzích pro svoji zdánlivou primitivitu často pohrdání,“ říká Janů. Dnes už se světloléčba v rozvinutých zemích - ve Švýcarsku nebo Skandinávii - používá běžně. Deprese už se takhle léčí v Praze a v Olomouci. Na západě Čech je Janů průkopníkem. Pro zimní deprese je typická únava, ztráta koncentrace, ospalost a chuť na sladké. „Přes zimu má všechny tyto příznaky až pět procent lidí,“ popisuje Janů.

Léčba při snídani

Ideální vzdálenost při léčbě je dvacet až šedesát centimetrů od světelného zdroje. Důležité je, aby zářící světlo bylo zbaveno ultrafialové složky, která by mohla poškodit oči. „Účinnost je lepší než u antidepresiv,“ říká Luboš Janů. V porovnání s léky má navíc výhodu v tom, že zabírá rychleji a má méně nežádoucích účinků. „Ideální doba pro terapii je po tom, když člověk vstane. Při snídani,“ popisuje lékař. Fototerapii použil Luboš Janů asi na dvou stech pacientech. „Výhoda je, že pacient může začít léčbu používat nejen v ordinaci, ale i sám doma,“ vysvětluje Janů. Jedním z nemocných byl i Roman, který trpěl zimní depresí loni. „Hned při prvních sezeních se mi udělalo líp a cítil jsem se mnohem aktivnější a veselejší,“ líčí.