Je tady jaro, tak vzhůru do sedel

Domažlicko a Český les začínají cyklistickou sezonu novinkami.

Kraj krojovaných žen, malované keramiky a fantastických koláčů je i rájem cyklistů.

Se začínající sezonou přichází Domažlicko s cyklistickými tipy pro rodiny s dětmi, zajímavostmi a novými službami pro cyklisty.

Bezpečně a pohodlně

Z Domažlic do Furthu im Wald se lidé pohodlně a bezpečně dostanou po zbrusu nové osmnáct kilometrů dlouhé cyklostezce, která vede babylonskou kotlinou.

Přestože Chodsko leží v oblasti pohraničních hor, převýšení na této stezce je minimální, a tak ji mohou bez problémů využívat i rodiny s malými cyklisty. „Stezka z Domažlic přes Havlovice a Babylon na Ovčí vrch je velkým lákadlem hlavně pro rodiny s dětmi. Současně slouží jako nástupní cyklistická cesta výletům po cyklotrasách v okolí Čerchova,“ říká starosta Domažlic Miroslav Mach.

Na novou cyklostezku navazuje celý balíček výletních tipů, které mají motivovat hlavně děti. Jedna z tras láká na kultovní německou slavnost Skolení draka.

To se odehrává v době Chodských slavností na náměstí ve Furthu im Wald a připomíná husitské války. Další trasa zve k hledání dračí sluje u Pasečnice.

Poslední pak spojuje šlapání do pedálů s poznáváním Chodska, jeho historie a tradic. Nabízí návštěvu Kozinova statku a jeho památníku na nedalekém Hrádku, odkud je celé Chodsko vidět jako na dlani.

Jednotlivé trasy nabízejí množství zastavení na zajímavých místech, jako jsou Čertův kámen, Sokolova vyhlídka nebo Jezírko lesních víl. „Rodiny s dětmi potřebují na cyklovýletech jiný režim než dospělí a hlavně více zastávek, které zaujmou i děti.

Proto jsme na trasy zařadili i místa, kde jsou prolézačky, dětská hřiště a také možnost koupání nebo ochutnávky chodských koláčů,“ říká autorka tras chodského cyklobalíčku, plzeňská cykloprůvodkyně Radka Žáková.

Hurá na akvadukt

Domažlicko toho však nabízí svým návštěvníkům na kolech i pěším mnohem víc. V posledních letech tu vyznačili několik naučných stezek, které zahrnují přírodní památky a technické zajímavosti.

Lákadlem pro milovníky technických vymožeností dávných časů může být například náhon Teplé Bystřice. Ten už od roku 1571 přivádí vodu z povodí Dunaje do Labe.

Na Domažlicku sloužil k napájení mlýnů a příkopu městského opevnění. V roce 1862 ho přerušila výstavba železniční trati, a voda tak musela překročit trať dřevěným akvaduktem. Ten byl ovšem v roce 1984 stržen. Vloni se sem však vrátil.

„Teď na jaře mu ještě přibudou nájezdové rampy pro cyklisty a do konce roku by přes něj měla opět téci voda, přestože musel být kvůli možné modernizaci železniční trati postaven o něco výše, než by byl ten původní,“ dodává Radka Žáková.

Cyklistické novinky na Chodsku pamatují i na ty, kdo to sem mají trošku z ruky nebo tu chtějí strávit víc než jedno odpoledne. Přibyla tu ubytovací zařízení označená sympatickou značkou Cyklisté vítáni.

Cyklobus na vrchol

Do oblasti Českého lesa pak budou letos jezdit už dva cyklobusy. „Z iniciativy obcí na české a německé straně hranice začala loni jezdit mezinárodní autobusová linka z Domažlic až na vrchol Čerchova. Letos bude přepravovat na zádi autobusu i kola.

Nejvyšší vrchol Českého lesa se tak stane přístupnější třeba pro rodiny s dětmi či seniory, pro které je stoupání na Čerchov příliš náročné,“ říká Radka Žáková.

Romantická místa

Cyklobus bude na Čerchov jezdit o sobotách, nedělích a svátcích od první červnové soboty do poslední neděle v září. Prvního května vyjede také první cyklobus z Plzně. Jeho cílem jsou Bělá nad Radbuzou, Hostouň a Poběžovice.

„V Českém lese najdete nedotčenou přírodu i romantická místa po zaniklých obcích. V létě tam ale zdaleka nejezdí tolik cyklistů jako po v současnosti přeplněné Šumavě. Spousta cyklistů ještě neobjevila krásy tohoto hraničního pohoří,“ zve nadšeně cykloprůvodkyně.