Je vaše fotografie zapamatovatelná? Odpovědět má webová aplikace

Ukázka výsledku webové aplikace

Ukázka výsledku webové aplikace Zdroj: E15

Nový algoritmus vyvinutý vědci z Massachusettského technologického institutu (MIT) má předpovědět zapamatovatelnost obrázku nebo fotografie skoro stejně přesně jako člověk. Projekt není první svého druhu, je ale mnohem přesnější. Oproti existujícím algoritmům je přesnější o třicet procent a proti lidskému úsudku se liší jen o pár procent.

Demo verze je dostupná online, uživatelé mohou nahrát svoji vlastní fotografii. Webová aplikace následně vyhodnotí její zapamatovatelnost včetně heat mapy. Podle serveru TechCrunch by algoritmus mohl mít široké komerční využití vzhledem k rozšířenosti sdílení fotografií na sociálních sítích. Užitečný bude i v reklamě nebo při vytváření vzdělávacích materiálů.

Aplikace je založená na metodě takzvaného hlubokého učení, která vytváří předpoklady na základě dostupných dat. Umělá inteligence vychází z databáze desítek tisíc snímků s metadaty. Zapamatovatelnost jednotlivých obrázků výzkumníci určili na základě prezentace dlouhé série snímků pěti tisícům dobrovolníkům, již měli určit, které fotografie už viděli. Každou z nich mělo vidět průměrně 80 účastníků výzkumu. MIT kolekci poskytl ke stažení, aby podpořila výzkum v této oblasti.

Podle autorky výzkumu Adityi Khoslaové je zatím obtížné blíže určit, jaké prvky v paměti zůstanou déle. „Vstupní analýza ukazuje, že části těla a tváře jsou vysoce zapamatovatelné, zatímco na obrázky přírody se snadněji zapomene,“ vysvětlila Khoslaová serveru TechCrunch.

S logy je to slabší

Protože v databázi byly fotografie, není algoritmus zatím tak přesný při posuzování kreslených obrázků nebo log. „Program neměl možnost zjistit, jak variace barev nebo fontů ovlivňuje zapamatovatelnost,“ říká autorka výzkumu. „Je to ale jenom otázkou získání takových dat, čemuž bychom se chtěli věnovat v blízké budoucnosti. Rádi bychom se zaměřili na specifické oblasti a případně v nich našli komerční využití. Příkladem by mohla být zapamatovatelnost tváří,“ řekla autorka výzkumu.

Tým vývojářů by chtěl v budoucnu vydat aplikaci, která by upravovala obrázky tak, aby byly lépe zapamatovatelné. Jak by mohla fungovat? Podle vědců by prvotním a nejjednodušším řešením by bylo rozmazávání nebo odstranění méně výrazných částí fotografií. „Složitější cestou by bylo přidávání nebo odebírání objektů pro zvýšení zapamatovatelnosti. Bylo by ale opravdu hodně těžké nastavit program tak, aby výsledky nepřipomínaly špatnou úpravu ve Photoshopu.“