Jedenáctka? Je moc silná, shodují se pivaři

Po počátečním boomu, kdy jedenáctka Gambrinus tekla v hospodách a restauracích proudem, přišel útlum.

Ne že by si pivaři stěžovali na kvalitu tohoto moku, jde o to, že pivovar uvařil tenhle druh natolik silný, že průměrný piják zvládl za večer čtyři půllitry, kdežto desítek by si dal šest nebo sedm. Procenta alkoholu se liší. Desítka má lehce přes čtyři, jedenáctka skoro pět. „Lidem to pivo chutná, to je pravda, ale říkají, že jsou po něm brzy opilí. Spíše se vracejí k desítce, která je navíc levnější,“ řekla servírka Lucie z restaurace U Řezníka na Lochotíně.

Její slova potvrzují i hostinští z dalších plzeňských restaurací. A zdaleka nejen oni. „Co se týče lahvové jedenáctky, její prodej klesá. Nejlépe se prodávala, když přišla na trh. Pak začal ústup,“ vysvětlil vedoucí prodejny s potravinami v Plzni na Doubravce Jindřich Kovářík. Stejně hovoří i další plzeňský hostinský, Petr Svačina. I sami pivaři přiznávají, že s jedenáctkou nemají ty nejlepší zkušenosti.

„Pivo je to jako malvaz, takový jsme pili zamlada. Ale ta rána jsou příšerná. Člověk si dá pár kousků a už se motá. Vrátil jsem se k desítce. Ta mi sice tak nechutná, ale člověk si v hospodě pokecá a není hned napitej,“ vysvětlil štamgast několika plzeňských hospod Jaroslav Karlíček.