Jedinečné či prastaré památky se otevřou na pár hodin

FOTOGALERIE. Výjimečné stavby. Jejich dveře se otevírají pro veřejnost jen mimořádně. Ve Dnech evropského dědictví.

Přerov, Hranice, Lipník/ Unikátní staré stavby. Kdo v nich chodil, co ho trápilo, čemu se smál? Hledat odpovědi a obdivovat výjimečnou architekturu mohou lidé v zajímavých a obvykle nepřístupných památkách v rámci Dnů evropského dědictví. Ty se konají v Přerově o víkendu 12. a 13. září, v Lipníku v sobotu 12. září a v Hranicích v sobotu 19. září. Na Dny evropského dědictví mnozí vyrážejí každoročně. „Chodíme pravidelně. V Přerově jsou krásné památky, nádherný zámek a starobylé Horní náměstí. Úžasný je opravený park Michalov,“ shodli se manželé Marta a Zdeněk Doležalovi z Přerova.

Přerov láká i na kostely

Mimořádně se o víkendu 12. a 13. září otevře v Přerově několik kostelů. „Za návštěvu stojí svatý Jiří, který patří k nejstarším v Přerově, významnou stavbou je také chrám svatého Michala. Běžně nebývá přístupný ani židovský hřbitov. Za prohlídku stojí Muzeum Komenského, které je jedno z nejstarších muzeí Komenského na světě, a Městský dům, stavba ve stylu pozdního historismu,“ doporučil mluvčí přerovského magistrátu Bohuslav Přidal.

V Lipníku: noc s Petrem Vokem

Tahákem lipnických Dnů evropského dědictví, je historické sklepení pod původním pivovarem a bývalá piaristická kolej. „Do sklepení mohla veřejnost nahlédnout jen jednou, před třemi lety, a tehdy přišlo přes pět stovek lidí,“ připomněla Blanka Prudilová z lipnické radnice. Jak dodala, velký zájem je i o piaristickou kolej. „Ta se otevírá už tři roky po sobě. Je to monumentální památka,“ sdělila Prudilová. V historii Dnů evropského dědictví měla největší návštěvnost střešní zahrada. „Po rekonstrukci se poprvé otevřela před třemi lety, tehdy přišlo dvanáct stovek lidí, navštěvovaná je stále,“ řekla Prudilová. V Lipníku chystají také netradiční prohlídky. Nočním městem bude provádět Petr Vok, Vilém z Pernštejna a další historické osobnosti. Ty budou vycházet od farního kostela svatého Jakuba po půlhodinách od osmi hodin večer do půl jedenácté. V budoucnu by chtěli v Lipníku po dohodě s majiteli ukázat měšťanské domy.

V Hranicích: mauzoleum i skalka

V Hranicích se památky otevřou až v sobotu 19. září. „Největším lákadlem je výstup na radniční věž a mauzoleum, kde budou dvě prohlídky s výkladem, a to v devět dopoledne a ve tři odpoledne. Tahákem je také tunel severní dráhy ve Slavíči,“ uvedla Jarmila Vrtalová z hranické radnice. Loni město poprvé zahrnulo do prohlídek arboretum střední lesnické školy. „Připravené jsou dvě exkurze s odborným výkladem, jedna v devět hodin a druhá ve tři odpoledne,“ upřesnila Vrtalová. Návštěvníci arboreta uvidí kromě exotických stromů a nejrůznějších rarit téměř z celého světa také rozsáhlou, čerstvě dokončenou naučnou skalku. „Je určena pro výuku, jsou tam úseky z různých hornin od břidlice, přes mramor až po pískovec a rostlinná společenstva tak, jak rostou v přírodě,“ řekl správce arboreta a učitel lesnické školy v Hranicích Radim Církva.
V sobotu dopoledne vystoupí na hranickém Masarykově náměstí skupiny s dobovými skladbami, orientálním tancem i loupežnickou pohádkou, v gotickém sále staré radnice budou dva koncerty učitelů a žáků Hudební školy z Polska.

7 VÝJIMEČNĚ OTEVŘENÝCH PAMÁTEK

1. Bývalá piaristická kolej v Lipníku vznikla v roce 1634. Piaristé Lipník opustili v roce 1884. Památka si dodnes zachovala dvě nádvoří a monumentální průčelí. Veřejnosti se otevře jen ve Dnech evropského dědictví, prohlídky s průvodcem startují v sobotu 12. září každou celou hodinu od 10. hodin, v 16 hodin se památka uzavírá.

2. Historické sklepení pod původním pivovarem v Lipníku z roku 1886 se zachovalo v někdejší budově Prvního parního pivovaru společenského. Lidé mohli do sklepení nahlédnout jen jednou, letos se mimořádně otevře v sobotu 12. září od 10 do 16 hodin.

3. Kaple sv. Jiří na Horním náměstí v Přerově. Barokní stavba s románskými základy, v jádru středověká, se zachovalým středověkým portálem. Na okně je výjev sv. Jiří. Mimořádně je otevřená v sobotu 12. září od 10 do 16 hodin a v neděli 13. září od 14 do 16 hodin. Prohlídka s výkladem je v sobotu v 15 hodin.

4. Bývalá židovská synagoga ve Wilsonově ulici v Přerově stojí od roku 1860 na místě staršího templu. Je příkladem cenné novorománské synagogální architektury. Dnes slouží jako pravoslavné církvi jako chrám sv. Cyrila a Metoděje. Mimořádně se otevře v sobotu 12. září od 10 do 15 hodin.

5. Kostel sv. Michaela v ulici Šířava v Přerově má raně středověký původ, existoval už ve 13. století. Kolem kostela byl hřbitov a pravděpodobně tam pohřbili v roce 1622 ženu a dvě děti Jana Amose Komenského. Památka bude otevřená v sobotu 12. září od 10 do 16 hodin a v neděli 13. září od 14 do 16 hodin. Komentovaná prohlídka je připravena na sobotu od 10 hodin.

6. Mauzoleum v Hranicích z roku 1937, které nemá ve střední Evropě obdoby, ukrývá 1460 betonových rakviček s ostatky vojáků, kteří zemřeli v době první světové války v hranické polní nemocnici. Mimořádně se otevře v sobotu 19. září od 9 do 16 hodin. V 9 a v 15 hodin se konají prohlídky s výkladem historika Václava Bednáře.

7. Tunel bývalé severní dráhy císaře Ferdinanda ve Slavíči u Hranic je z roku 1846, sloužil padesát let a je opředený spoustou legend. Bude otevřený v sobotu 19. září od 9 do 16 hodin.