Jednodenní výlet na ostrov hazardu

Benátky - tak se jmenuje jedno z nejmodernějších zábavních center Macaa

Benátky - tak se jmenuje jedno z nejmodernějších zábavních center Macaa Zdroj: Foto Libor Budinsky

Monte Carlo Orientu, ale také město snů, případně čínské Las Vegas. Takové přezdívky nese malý ostrov Macao, bývalá portugalská kolonie, která je již třináct let součástí komunistické Číny. Předání ostrova do rukou komunistů však kolotoč sázení nezastavilo. Naopak.

V Macau je hlava na hlavě a kasino na kasinu. Na 28 kilometrech čtverečních žije půl milionu lidí (jen pro srovnání, Praha se rozkládá na ploše 500 kilometrů čtverečních), díky čemuž je Macao nejzalidněnějším místem celé planety. A je plné hazardu. Na ostrově stále vznikají nová kasina, jejichž cílem je přitáhnout největší čínské boháče a obrat je o nějaké ty miliony. Ostatně takové je hlavní zaměření ostrova již zhruba 160 let. I když to byla vlastně z nouze ctnost.

Hazard - původně z nouze ctnost

Od 16. století, kdy se ostrov ocitl v rukou Portugalců, se místní obyvatelé živili především obchodem, neboť Macao bylo hlavním mostem mezi Evropou a Čínou. Když ale Britové získali nedaleký Hongkong, portugalské Macao začalo ztrácet na významu. A tak zde kolem roku 1850 začaly vznikat první herny. A ve 20. století se z Macaa stalo centrum hazardu, kam jezdili především boháči z Hongkongu. Nyní je Macao již součástí Číny a ve městě vznikají další, monstróznější a luxusnější kasina (většina z nich je otevřena 24 hodin), která doprovázejí obrovská nákupní centra plná obchodů s nejluxusnějším zbožím. A zatímco čínští podnikatelé utrácejí své miliony v ruletě či pokeru, jejich manželky dělají totéž v obchodech světových módních značek.

MacaoMacao | Foto Libor BudinskyVe 20. století se z Macaa stalo centrum hazardu, kam jezdili především boháči z Hongkongu

V současné době zde fungují tři desítky kasin, přičemž jedním z nejmodernějších je komplex s názvem Benátky, který je vlastně jakýmsi městem ve městě. Uvnitř obchodního domu je několik benátských ulic a skutečných vodních kanálů, po kterých jezdí gondoly s turisty, zatímco nad hlavou jim září umělé nebe. A to všechno je obklopeno desítkami obchodů těch nejluxusnějších značek. Čína rychle bohatne a počet hazardérů strmě roste. Zatímco první rok po předání Macaa přijelo za hazardem na ostrov devět milionů návštěvníků, o pět let později to bylo již 22 milionů lidí.

Co navštívit

Maličké centrum bývalé portugalské kolonie je pro svůj význam zapsáno na seznam památek UNESCO. Za návštěvu stojí pevnost Fortaleza de Monte, jejíž hradby jsou stále osazeny velkými děly. Uvnitř pevnosti najdete zajímavé muzeum města, kde se můžete těšit na starobylé svatební šaty či nádherné loutky čínského divadla. Za návštěvu stojí také moderní věž Macao Tower, odkud vidíte celé město jako na dlani. Výtah vás vyveze až do výšky 223 metrů a výhled je opravdu báječný.

Jak do Macaa

Do Macaa se jezdí většinou na jednodenní výlet z Hongkongu. Cesta rychlým katamaránem zabere hodinu a stojí zhruba 500 korun (jedna jízda). Nevýhodou výletu je skutečnost, že během jednoho dne musíte čtyřikrát projít pasovou kontrolou – i když už oba ostrovy patří několik let k Číně, je v nich zachováván původní demokratický režim. Do Hongkongu ani Macaa nepotřebujete vízum. Ideální spojení z Prahy do Hongkongu nabízí Turkish Airlines v cenách od 16 tisíc korun včetně tax.