Jen kdo skáče, ten je in

Desítky lidí z Liberce a Jablonce už zlákal nový městský sport. Skákací boty. Se speciálním postrojem na nohách už je asi žádný pes nikdy nepředběhne. I když to dá zabrat.

Když se jim lidé chtějí podívat do očí, musejí pořádně zaklonit hlavu. Nejvíc ale upoutá to, co nosí na nohou.
Namísto botou došlapují na zem kopýtkem připoutaným k noze pevným postrojem. To jsou Powerisery, „sedmimílové“ skákací boty, které jsou čím dál víc vidět v Liberci a Jablonci.
„Poprvé jsem viděl skákací boty na zahraničních internetových stránkách. Pak jsem začal zkoumat videa, co všechno se na tom dá dělat, a pak jsem si je koupil,“ říká Liberečan Roman Knobloch, kterého skákací boty upoutaly natolik, že dokonce získal licenci na jejich prodej.
Vyznavačů skákacích bot je na Liberecku a Jablonecku zatím asi patnáct až dvacet. Půlka jsou holky, půlka kluci. Jako první se tu s nimi asi před čtyřmi lety objevili dva kluci z Jablonce. Ti dokonce skákali do školy.
„Jako je národ in-linistů, tak my jsme to samé. Chodíme si zaběhat, zasportovat, jdeme si vyčistit hlavu, chceme být ve volné přírodě. Skákací boty jsou prostě nový sport pro všechny,“ ukazuje Roman Knobloch a se svými přáteli zatím u stadionu Slovanu v Liberci ukazuje, co všechno se dá na skákacích botách dělat.
„Skákači“ vyrážejí protáhnout tělo i na cyklostezky. „Dívají se tam na nás s údivem a obdivem a vždycky zespodu. Jsme pokaždé o půl metru výš než všichni ostatní,“ glosuje pohledy cyklistů a in-linistů Knobloch.
Běhání na skákacích botách vypadá docela složitě. „Ve skutečnosti to je ale strašně jednoduché a přirozené. A řekl bych, že to je bezpečnější než in-liny. Se zemí se dotýkáte malým kopýtkem, takže vás nerozhodí nerovnosti,“ říká propagátor bot.
Jediné, co skákací boty moc nemusíej, je voda. „Když by byla dlažba mokrá, tak to trochu klouže. Jinak s tím ale do města i v terénu běháme všude. Byli jsme s tím v Českém ráji i třeba v liberecké Hypernově,“ objasnil Roman Knobloch.
„V posledních dvou letech si to začaly pořizovat především ženy, ale i mladé holky. Je to sorta lidí, kteří sportují na cyklostezkách, třeba s kočárky na in-linech, a chtějí vyzkoušet něco nového, anebo když jsou po těhotenství a chtějí se sebou něco dělat.“
„Je to velká makačka na nohy, na stehna, na zadek, na břicho, a když už běháte, tak celé tělo pracuje,“ dodal Roman Knobloch.
O běhání na skákacích botách říká, že jde o luxusní kardiocvičení. „Hrozně rychle spalujete a tuky kolem břicha ubývají,“ tvrdí Liberečan. Skákací boty jsou podle něj také hodně šetrné na klouby.
Nový sport už má i své soutěže. V Ostravě se pravidelně konají setkání a soutěže českých vyznavačů skákacích bot a na pražském Strahově se vloni uskutečnilo dokonce první evropské setkání „skokanů“.
Kdo by chtěl začít, je dobré, aby si to nejdřív vyzkoušel s instruktorem, který ho povede a vysvětlí mu, co a jak. Větší odvážlivci, kteří si myslí, že to zvládnou bez zkušenějšího guru, si mohou boty zapůjčit. Anebo si je také rovnou koupit. Cena je ale poměrně vysoká, bezmála osm tisíc korun.