Ježíška proberou ještě pod peřinou

Téměř padesát dětí v Kladně vánoční svátky neprožije se svými rodiči. Žijí v dětském domově a dárky jim přinesou cizí lidé.

Malého Petra odebrali jeho rodičům v létě. Nedokázali se o něj starat. Příští rok má začít chodit do školky. Teď má naději, že ho do ní v září vypraví už nová rodina. Letošní Vánoce ale ještě stráví ve společnosti podobně opuštěných dětí mezi cizími lidmi.
„Většina dětí u nás má stále rodiče. Bohužel mnohdy jen na papíře. Ráda bych se spletla, ale tuším, že se na ně zase nepřijdou o Vánocích ani podívat, natož s nimi Ježíška prožít. Možná přijde, výjimečně, jedna maminka, což by mě mile překvapilo,“ říká ředitelka společného Dětského domova v Rozdělově a Stochově Hana Gabrielová.

Vánoce s tetami

V kladenském dětském domově, jehož jedna část sídlí v Rozdělově a druhá ve Stochově, oslaví Vánoce dvakrát. V Rozdělově, kde jsou děti ve věku do tří let, už ve čtvrtek 17. prosince. Ti starší ve Stochově, kteří už chodí do školky, budou slavit tradičně 24. prosince. Na rozdíl od těch nejmenších se dívají na televizi a moc dobře vědí, kdy Ježíšek naděluje.
„Pro nejmenší chystáme Ježíška sedmnáctého, aby nemusely všechny sestry trávit Štědrý den mimo své rodiny. Ti malí kalendář ani televizi ještě nesledují, takže je jim jedno, kdy dostanou nadílku. Mají tak jako tak velkou radost z dárků, lidí kolem sebe a rozsvíceného stromečku. Vycítí, že je něco jinak než obvykle, ale nevědí samozřejmě co,“ vysvětluje Gabrielová.
V obou domovech má na Štědrý den každé z dětí u sebe svoji tetu-sestřičku a ještě někoho z dobrovolníků, kteří chodí pravidelně pomáhat. S nimi dítě u stolu večeří a společně pak také prožívají rozbalování dárků.
Stochovské děti ovlivněné televizní reklamou už Ježíškovi píšou dopisy. Především pak o dárky, které znají právě díky ní. Některá přání jsou příliš drahá a jiná se zase pro ně nehodí.
„Děti by měly dostat nejen to, co potřebují, ale také dárky, které si moc přály. Ovšem některá přání by měla zůstat jen v rovině nesplněných, aby se děti těšily, že dárek dostanou třeba někdy příště,“ říká Gabrielová.

Plyšáky raději ne

A co si děti v kladenských domovech přejí letos nejvíc? Dívky se shodly na malých kuchyňkách i s vybavením. Podle nich v nich nesmí chybět nádobí a nezbytné vybavení k vaření nebo pečení. Je to změna oproti dřívějším přáním dostat kočárky a panenky.
Zato u kluků zůstává vše při starém. Hlavně chtějí pod stromečkem najít auta na všechny způsoby. Letos by měli dostat také odrážedla a první koloběžky, což je zase přání sestřiček na jaro.
S hračkami dostanou opuštěné děti i dárky, které potřebují ke každodennímu životu. Například oblečení na vycházky i nová pyžama.
Vybrat pro děti z domovů vhodný dárek není jednoduché. Lidé jim za celý rok nanosí nebo pošlou spoustu hraček. Jsou mezi nimi i téměř nové, které si děti z kladenských rodin nestačily třeba ani užít a už dostaly další, nebo už z hraček „vyrostly“.
„Například plyšových hraček máme opravdu hodně. Ty dostáváme pravidelně. Potřebovali bychom spíše víc hraček do bazénu ve Stochově a také hračky na písek. Již tradičně nám pomáhají lidé v Kladně prostřednictvím Stromu splněných přání, obchodní řetězec Albert s Bertíky a v letošním roce se s pomocí přidalo i Tesco,“ upřesňuje ředitelka Gabrielová.

Kaše s klobáskou

Štědrovečerní tabule je i v dětském domově pestrá. Na stole nesmí u starších dětí chybět cukrátka, vánoční cukroví bez ořechů, džus z čerstvého ovoce, ovocný čaj. K snídani je nezbytná vánočka. Večeře začíná úderem páté hodiny odpolední.
„Děti si u slavnostně prostřeného stolu pochutnají nejen na klasické rybí polévce nebo kuřecím řízku, ale také na vinné do šneka zatočené klobáse a bramborové kaši. To proto, aby si podráždily chuťové buňky také něčím jiným, než jsou zvyklé,“ říká Hana Gabrielová s tím, že po zazvonění zvonečku všichni spěchají s velkým očekáváním pod stromeček pro dárky.

Prodloužená večerka

V kladenském domově usínají děti každý den po Večerníčku. Po sedmé hodině večer pokoje ztichnou a z postýlek se postupně ozývá pravidelné odfukování.
Po rekonstrukci a přístavbě objektu se počet dětí, které spolu sdílejí jeden pokoj, snížil na čtyři. Mají více soukromí a je to prý na jejich chování znát. Jsou veselejší, klidnější, lépe se soustředí.
Pokud jde o večerku na Štědrý den, bude stejná jako v ty všední. I když by jim ji sestřičky rády prodloužily.
„Pro malé děti je o Vánocích těch nevšedních zážitků tolik, že samy usínají již kolem sedmé, ti starší pak mezi osmou a devátou večer,“ vysvětluje ředitelka Gabrielová. Ovšem někteří si podle ní ještě dlouho poté budou tajně šuškat pod peřinou.