Masarykovi nechutnalo. Jednoduše proto, že pivo bylo pro něj příliš hořké. V jeho rodném Hodoníně a okolí se ho ale vařilo na tisíce litrů. A sousední Břeclavsko v produkci chmelového nápoje rovněž nezaostávalo.
I když je jih Moravy téměř pro každého synonymem dobrého vína, v minulosti se to v obou regionech pivovary jen hemžilo. Jejich postupný zánik ale neznamenal konec tradice vaření piva. V posledních letech si lidé zvykají na produkci minipivovarů. „Je to jen dobře. Je důležité, aby byl pivní trh pestrý,“ tvrdí Jan Veselý z Českého svazu pivovarů a sladoven.
V republice jich je na osmdesát, na Hodonínsku počátkem dubna otevřeli už třetí. Říznou Ratíškovickou dvanáctku nabízí svým hostům Jiří Fanta. Sládek a zároveň spolumajitel restaurace Na Mlýně.
„S myšlenkou vařit pivo jsem si pohrával dlouho. I když jsem pivně nevzdělaný, musím říct, že už první várka byla velice dobrá,“ pochlubil se Fanta, který absolvoval na potravinářské škole v Praze speciální kurz na vaření piva.
Světlý ležák si místní hned oblíbili. Nabízí něco, na co nejsou pivaři u velkých pivovarů zvyklí. „Není to klasické pivo, co si každý může dát v hospodě. Je spíš hutnější a má plnější chuť,“ popisoval sládek.
Více čtěte v aktuálním vydání týdeníku Sedmička