Jihokorejská média a banky se staly terčem hackerského útoku

Útok hackerů na Jižní Koreu

Útok hackerů na Jižní Koreu Zdroj: ctk

Počítačové sítě velkých jihokorejských sdělovacích prostředků a bank se dnes staly terčem hackerského útoku, který způsobil jejich výpadek. Případ vyšetřuje tamní policie a pohotovost kvůli možnému kybernetickému útoku zvýšila také armáda, napsaly tiskové agentury. První podezření se soustředila na Severní Koreu, ale důkazy pro to zatím žádné nejsou. Jižní Korea patří k zemím s největším procentem uživatelů internetu na světě.

Obrazovky počítačů předních japonských televizních stanic a bank zčernaly ve 14:00 místního času (06:00 SEČ). Na některých obrazovkách se údajně objevily lebky, což vyvolalo spekulace, že se jednalo o útok pomocí počítačového viru či jiného „zákeřného softwaru“. Část zasažených počítačů začala po více než dvou hodinách zase fungovat, z některých ale byly údajně smazány některé soubory.

Podle jihokorejské policie způsobil útok spíš nepříjemnosti, než že by zavdal důvod k panice. Ochromen byl kupříkladu provoz bankomatů a internetového bankovnictví, údaje bankovních klientů ale zřejmě ohroženy nebyly. Incident podle agentury AP nezasáhl ani vládní úřady či jiné sítě klíčové infrastruktury, jako jsou elektrárny či veřejná doprava.

Jihokorejská tisková agentura Jonhap uvedla, že útok v Jižní Koreji zasáhl tři televizní stanice - YTN, MBC a KBS - a dvě banky - Shinhan Bank a Nonghyup. Televizní vysílání zmíněných stanic narušeno nebylo, zhroutila se ale jejich počítačová síť. Zaměstnanci stanice YBS jen bezmocně sledovali, jak jim z počítačů postupně mizí soubory, až se nakonec přístroj zcela vypnul a nešel restartovat.

Útok se odehrál v době, kdy na Korejském poloostrově panuje značné napětí mezi Jižní a Severní Koreou, která opakovaně hrozí válkou. Jihokorejská agentura pro bezpečnost internetu nicméně zatím nezjistila žádné důkazy, že hackerské útoky přišly ze zahraničí.

Dnešní incident se odehrál jen několik dní poté, co Severní Korea obvinila Jižní Koreu a Spojené státy, že stojí za vytrvalými a intenzivními hackerskými útoky. Kvůli nim prý téměř dva dny nefungovala řada severokorejských oficiálních webových serverů.

KLDR čelí podezření, že stála za dvěma velkými kybernetickými útoky v letech 2009 a 2011. Tyto útoky směřovaly proti jihokorejským vládním úřadům a finančním institucím. Severní Korea ale účast na těchto útocích popírá.

Jihokorejské ministerstvo obrany oznámilo, že v důsledku dnešního útoku zvýšilo úroveň své pětistupňové pohotovosti Infocon, která se týká kybernetických hrozeb, ze čtyřky na trojku. Jednička je nejvyšší stupeň. „Nevylučujeme možnost, že do toho byla zapojena Severní Korea, ale zatím je předčasné to tvrdit. Nějakou dobu potrvá, než to zjistíme,“ řekl mluvčí ministerstva obrany Kim Min-sok.

Jihokorejská agentura pro bezpečnost internetu uvedla, že v loňském roce zaznamenala na 40 tisíc případů kybernetických útoků, a to jak ze zahraničních, tak z domácích zdrojů. Proti asi 24 tisícům zaznamenaných případů v roce 2008 je to nárůst o dvě třetiny.

Masivnímu útoku hackerů se začátkem března nevyhnula ani Česká republika. Útok byl veden proti webovým stránkám řady firem z oblasti médií, telekomunikačních a finančních služeb. Případem se začala zabývat policie a kontrarozvědka. Policie uvedla, že v tuzemsku šlo o největší podobné napadení od rozvoje internetu; podle odborníků byly tyto útoky vedeny z počítačových adres v Rusku.