Jiří Hort: Červené víno už dělám ve Francii

Jiří Hort

Jiří Hort Zdroj: Libor Budinsky

Jedním z nejvýraznějších moravských vinařů současnosti je Jiří Hort z Dobšic u Znojma. I když nemá žádné vlastní vinice a révu musí nakupovat od vinohradníků, patří k těm vinařským osobnostem, které určují trendy a vyšlapávají cesty ostatním.

Už před několika lety se zaměřil na výrobu a popularizaci růžového vína a brzy bylo vidět, že trefil do černého. Jeho „růžovky“ už pár let patří k nejlepším vínům na tuzemském trhu. Ale Hort nezůstal jen u růžového. Dobšický vinař byl jedním z hlavních tahounů, kteří přivedli k životu první apelační systém na Moravě – VOC Znojmo. Ale ani to není vše. Hort je členem prestižní vinařské skupiny V8, experimentuje s výrobou vína sur lie a navíc začal na jižní Rhôně vyrábět vlastní „francouzské“ červené víno.

Vinař bez vinic

Vinařství bez vlastních vinic vnímá jako klad. „Nejsem odkázán na jedno pole či jeden svah. Kdybych měl vinice, měl bych jednu či dvě polohy, ale na těch by nefungovaly všechny odrůdy, které bych chtěl pěstovat, protože každá poloha je vhodná pro jiný typ odrůd. A tak mám nasmlouvané polohy, na nichž pracují zkušení vinohradníci, a já dostanu přesně révu, jakou pro svá vína potřebuji. I když samozřejmě záleží na tom, jak se vydaří daný ročník, a ten loňský určitě nebyl ideální,“ vysvětluje Hort, proč se jako jeden z mála předních moravských vinařů obejde bez vlastních vinic. A přitom produkuje ročně zhruba 80 tisíc lahví vína.

Kalný Pinot Meunier

Zato daleko víc „kouzlí“ ve sklepě. Jiří Hort se nebojí novinek a experimentů, jsou-li v souladu s přírodou a přirozenou tvorbou vína. Zároveň rád oprašuje staronové tradice. Využívá například unikátní metodu sur lie, během níž je víno promícháváno na vlastních kvasnicích. Takto připravené víno pak zraje v dubových sudech a stáčí se do lahví bez finální filtrace. Metodou sur lie vyrobil víno CH (Chardonnay) a PM (nazvané podle u nás méně obvyklé odrůdy Pinot Meunier). Přestože šlo o výjimečná vína, pro laickou veřejnost byla možná až příliš nezvyklá a komplikovaná. Přesto hlavně PM patřil mezi nejzajímavější vína, která u nás v poslední době vznikla. Víno bylo stočeno do lahve v naprosto kalném stavu, proto je třeba při jeho konzumaci správná dekantace. Ale víno se odvděčí mimořádnou vůní lesních jahod a chutí nasládlých třešní. Pokud máte rádi zajímavá a netradiční vína, určitě stojí za ochutnávku.

Růžové: vyprodáno

Naopak Hortova růžová vína, jež tvoří zhruba 30 procent jeho produkce, si hned od začátku získala téměř nekonečné pole obdivovatelů. Hort připravuje nádherně šťavnatá, plná růžová vína, která oslňují tóny jahod, malin, třešní a dalších plodů. Růžové vyrábí ve čtyřech odrůdách: Merlot, Pinot Noir, Zweigeltrebe a Francesku (což je vlastně Frankovka). „I v letošním roce jsme byli úspěšní a třeba na mezinárodní výstavě Jarovín rosé 2011 jsme získali tři medaile. Pinot dosáhl na zlatou medaili a Franceska s Merlotem jsou stříbrní,“ vypočítává Hort své poslední úspěchy. Bohužel jeho růžová vína jsou už vyprodaná, a tak musíme počkat až do příštího jara, kdy začne prodávat nový ročník 2011.

Poslední Natura

Dlouhá léta Jiří Hort připravoval také červená vína a například jeho enologické cuvée Natura (odrůdově jde o André) s krásným malinovým nádechem a tóny vanilky (krátké zrání na sudu) a s příjemnou ovocnou dochutí patřilo k velmi oblíbeným vínům i v gastronomii (další víno, které si zaslouží vaši pozornost). Velmi povedený byl také jeho Pinot Noir či Frankovka (poslední lahve těchto vín jsou ještě k dispozici, ale další už nebudou). Hort se totiž rozhodl, že na Moravě bude připravovat jen bílá a růžová vína, zatímco výrobu červených vín přesunul do Francie, do oblasti jižní Rhôny. Jeho nové červené cuvée (Syrah a Grenache) bude v prodeji od roku 2012.

Autor je publicista

Čtete rádi E15.cz? Dejte nám hlas ve finále ankety českého internetu v kategorii zpravodajství.