Jirka má u mne dveře vždy otevřené

Jak nazvat tenhle vztah? Láska? Kamarádství? Posedlost? Jiří a Zdena tomu říkají hluboké přátelství.

Když v ruce drží dopis od Jiřího Kajínka, jehož písmo je zjemněle řečeno kostrbaté a málokdo ho přečte na první pokus, je to pro ni přímo lahůdka. Kajínkova úhlavní obdivovatelka Zdena Havelková dopis přečte jedním dechem. Bez luštění a sebemenšího zaškobrtnutí. Není se čemu divit. Psaní od něj má ve schránce každý den. A u ní nezůstávají bez odezvy.

„Posílám mu pět dopisů týdně,“ říká. Už devátý rok. Kajínkovu fotku nosí v peněžence, podobenka muže, který byl doživotně odsouzený za dvojnásobnou vraždu, se na ni usměje, i když se jí rozsvítí displej mobilu. Charismatický vězeň, o jehož vině se dodnes spekuluje, má v republice spousty ctitelek. Mnoho z nich mu do vězení píše dopisy. Některé ženy ho chtějí podpořit, jiné jen pozdravit. Je dost takových, které mu nabízejí sňatek. Zdena Havelková je podle svých slov Kajínkovou největšíNavštívila všechna soudní jednání po celé republice. Jezdila za ním do vězení – do Valdic, na Mírov, teď i do Karviné. Pohledná pětačtyřicátnice se Kajínkovi v dopisech svěřuje se vším.

„Často spíš pomáhá on mně než já jemu,“ tvrdí. Momentálně je rozvedená. Má tři velké děti. Bývalý manžel prý na soka za mřížemi žárlilsi Zdena všimla hned. Nikdy ale mezi nimi nic nebylo. Už tehdy prý byl zvláštní. Pro ženy přitažlivý. Nikdy například nepil ani nekouřil.

„Všichni kamarádi okolo byli opilí. On je pak rozvážel domů,“ vyprávějí štamgasti v hospodě v Ronově nad Doubravou, kam chodil Kajínek hrát karty a kde teď Zdena čepuje pivo. Kajínek se pak z Prachovic vytratil. Zdena se vdala. Jeho později zavřeli. Když ho poprvé uviděla v televizi, vůbec ho v krátkých vlasech nepoznala. Začala mu psát v lednu roku 2001, když ho chytli po útěku z věznice na Mírově. Padli si do oka a díky čilé korespondenci se stihli dokonale seznámit. Teď o sobě vědí všechno. Jirka je prý velice inteligentní a sečtělý člověk. „Já jsem na svobodě, ale nevím toho tolik co on, i když je za mřížemi. Ať je to kosmetika, nebo politika,“ uzavírá.