Jízdní lukostřelba, sport vyvěrající z maďarské historie

Lajos Kassai, je pětkrát zanesen v Guinnessově knize rekordů

Lajos Kassai, je pětkrát zanesen v Guinnessově knize rekordů Zdroj: Profimedia.cz

Koně, luk a tradice: jízdní lukostřelba, sport velmi dávného původu, dobývá svět z jednoho zapadlého údolí v Maďarsku.

Náš příběh začíná v Kaposmérö, obci ležící 180 kilometrů jižně od Budapešti. Zdejší rodák, čtyřiapadesátiletý Lajos Kassai, je pětkrát zanesen v Guinnessově knize rekordů, mimo jiné i za to, že je zřejmě jediným člověkem na světě, který dokáže střílet z luku na terč po čtyřiadvacet hodin bez přestávky.

Tento sport, skládající se ze střelby z luku, jezdeckého umění a akrobacie, jehož pravidla stanovil v 80. letech minulého století, spočívá v tom, že se střílí z luku na terče z cválajícího koně.

Lajos Kassai, je pětkrát zanesen v Guinnessově knize rekordůLajos Kassai, je pětkrát zanesen v Guinnessově knize rekordů | Profimedia.cz

„Klíčem je rytmus a rovnováha. Je třeba synchronizovat zároveň dvě věci: dolní část těla se soustřeďuje na koně, horní část těla na terč,“ vysvětluje Kassai. Luk se napíná v tom okamžiku, kdy je kůň všema čtyřma nohama ve vzduchu, což střelci dává sekundu stability.

„Jeho umění je fantastické,“ prohlašuje nadšeně Adam Pinter, který se přišel podívat na Kassaiho se svými dvěma syny, budoucími žáky jeho školy. Na tři stovky lidí sleduje závody v Kaposmérö, kde je první ze sítě desítek škol, jež Lajos Kassai založil ve Spojených státech, v Kanadě, v Norsku a zejména v několika zemích střední Evropy.

Škola lukostřelby v KaposméröŠkola lukostřelby v Kaposmérö | Profimedia.cz

O vynikající pověsti Kassaiho se doslechli dokonce až v Hollywoodu, kde nedávno učil amerického herce Matta Damona, když se připravoval na natáčení akčního filmu.

Koně jsou plemene shagya, maďarské varianty arabských plnokrevníků. „Musíte cítit jejich dech a puls, musíte se s nimi zcela ztotožnit,“ poučuje Kassai své žáky.

Škola lukostřelby v KaposméröŠkola lukostřelby v Kaposmérö | Profimedia.cz

Lajos Kassai si vyrobil svůj první luk z vrbové větve už v šesti letech. Jeho dětství provázely legendy o Maďarech, národu žijícím na koních a spícím v jurtách, který migroval před tisíci lety z uralských stepí do Evropy. Střelba z luku na koni byla bojovým uměním, které ovládaly turko-mongolské a euroasijské kmeny. Rozšířila se rovněž směrem na východ a stala se například nedílnou součástí japonské tradice samurajů.

Lajos Kassai napsal několik knížek o bojových technikách Maďarů a o jejich vztazích k dalším nomádským skupinám ve Střední Asii, zejména Hunům. „Moje hlava je evropská a moje srdce je orientální,“ říká.

Škola lukostřelby v KaposméröŠkola lukostřelby v Kaposmérö | Profimedia.cz

Do Kaposmérö přitahuje připomínání maďarské duše a maďarských kořenů velkou část návštěvníků, kteří sledují jízdu lukostřelců za zvuků tradiční maďarské hudby.

Lajos Kassai je také velmi hrdý na to, že se loni světového mistrovství, které se zde pořádalo, zúčastnilo 22 zemí. Maďaři získali prvních devět míst a vavřín vítěze si samozřejmě odnesl tento mistr jízdní lukostřelby.