Jo Nesbo stvořil řezníka policistů

Jo Nesbo

Jo Nesbo Zdroj: Profimedia.cz

Pokud musíte časně vstávat nebo pokud máte hodně neodkladné práce, pak Policii norského autora Joa Nesboa ani nezačínejte číst. I když neznáte ani jednu z předchozích knih a poslední díl Harryho Holea vás dohonil nepřipravené, děj vás po deseti stranách vtáhne tak, že večer nebudete schopni knížku zavřít.

Povedených severských detektivek je samozřejmě řada, ale tentokrát Nesbo čaruje ještě elegantněji než většina jeho kolegů a konkurentů. Hrdina jeho knih, kriminalista s temnou duší Harry Hole, se v první třetině Policie vůbec neobjeví. Není to vlastně ani třeba – všechny důležité postavy o něm mluví a představí ho líp, než by to dokázal sám. Totéž platí i pro ostatní postavy, v nichž se každý bez problémů zorientuje.

Vlastně se zdá skoro na škodu, že se Hole opět zapojí do pátrání po „řezníkovi policistů“, protože legenda, která ho předchází, je stejně působivá jako on sám. I jeho spolupracovníci na straně dobra jsou natolik silné charaktery, že mu zdatně sekundují. Nemluvě o těch záporných.

Že Nesbo dokáže budovat napětí a zajímavé zápletky, není třeba nijak zdůrazňovat. Také dokáže rafinovaně čtenáře vést jedním směrem, aby po několika stránkách zcela otočil a vše obrátil naruby. Jinými slovy, kdo tempu děje propadne, brzy zjistí, že ho Nesbo občas vodí za nos.

A ještě jedna věc je v Nesboově psaní důležitá, i když ne dominantní – smysl pro humor. Někdy okatější, jindy míň nápadné jemné předivo slovních hříček, černých vtipů až kanadských žertíků páchaných na čtenáři. Při prvním čtení, kdy hltáte děj a podvědomě přemýšlíte, kdo vlastně stojí za hrůznými vraždami policistů, to není tak nápadné, ale o to raději si to vychutnáte při dalším návratu k Harrymu Holeovi. A to nejen k Policii, ale pravděpodobně i k další knížce, protože Nesbo si nechal dvířka k jedenáctému dílu Haryho Holea pootevřená.

Policie
Autor: Jo Nesbo
Nakladatelství: Kniha Zlín
Překlad: Kateřina Krištůfková
Hodnocení: 90 %