Jsem Anděl. Doktor Anděl

Anděl. V prosinci získává toto slovo jiný nádech než ve zbytku roku. Anděl, čert a Mikuláš. Anděl oznamující narození Ježíška.

Andělem bez křídel je dětský lékař Jan Anděl. Ti, kdo jej neznají z lékařské praxe, ho mohli vidět vystupovat se skupinou Ticho, zpívat v pořadu Sefardské písně a dříve také ve vánočním pásmu Den přeslavný jest k nám přišel. Čerstvě je Jan Anděl také členem městského zastupitelstva.
Jeho dva synové a dva synovci, všichni se stejným příjmením, založili skupinu Goodfellas. Dnes už jeden z Andělů se skupinou hraje jen občas, studuje DAMU.
„V souvislosti s mým jménem nějaké vtípky byly, hlavně v době dětství to bylo vděčné téma. Dnes už ne. Ale mám takovou hezkou historku. Chlapeček, který ke mně chodí – bylo mu asi čtyři nebo pět – odjel s rodiči na Moravu k příbuzným. Tam onemocněl a měl poměrně vysoké horečky. A najednou v horečkách říká – mě zachrání jenom anděl. Příbuzní znejistěli, nevěděli, jestli rodiče chodí se synkem do kostela nebo o co jde, až pak zjistili, že Anděl se jmenuje jejich pediatr,“ vzpomíná lékař.

Vánoce u Andělů

„Mám velice rád tradiční Vánoce. Dodržujeme to, že se rodina opravdu sejde, děláme naprosto tradiční věci, jako je třeba lití olova, krájení jablka. To mě baví. A samozřejmě k tomu patří i to jídlo – kapr, salát. Ale dnes je pro mě na Vánocích nejdůležitější klid a pohoda,“ říká.
Tradiční je u Andělů i hudební složka Vánoc. Ke každovánočním zvykům patří společné zpívání u stromku, při poslechu koled a vánočních písní nesmí chybět klasická „Rybovka“ stejně jako další obecně známé koledy.
„Mám ale doma vinyl od Kantorů, kde jsou koledy méně známé, je to velice zajímavé. Ty si pouštím rád a opravdu jen jednou za rok o Vánocích.“ Z pracovního hlediska řeší Anděl po Vánocích klasické střevní potíže malých pacientů. Také tradičně.

Jakej Ježíšek?

Na Ježíška věří snad každé dítě. Dříve nebo později přijde na to, jak je to doopravdy.
„Nevybavuju si okamžik, kdy se to provalilo. Na Ježíška jsem věřil určitě docela dlouho, ale byl jsem takové to zvídavé dítě a strašně jsem šmejdil. Nechápu proč, ale bylo to tak. Občas jsem někde něco našel, začal jsem asi mít určité pochybnosti, jak to vlastně je. Ale kdy jsem v tom začal mít jasno, to by řekli mí rodiče,“ říká Anděl.
Dnes možná častěji, než tomu bylo dřív, dětem pravdu o Ježíškovi většinou sdělí některý ze spolužáků.
„O iluzi Ježíška přišel syn mé nynější ženy, který na něj věřil hodně dlouho. Dařilo se nám to držet, říkali jsme mu, že Ježíškovi pomáháme. A on když dostal dárky, volal – Děkuju Ježíšku. Ale pak mu to jednou řekl někdo ve škole natvrdo, někdy asi ve třetí třídě – Jakej Ježíšek? To přece dělají rodiče. Byl z toho zpočátku chudák smutný.“
A na co se doktor Anděl o letošních Vánocích nejvíc těší? „Z druhého manželství mám jedenapůlletou holčičku. Bude teď mít vlastně první Vánoce, loni z toho ještě nic neměla, tak jsem na to teď velice zvědavý a moc se na to těším.“